Het financiële systeem begint te kraken in zijn grondvesten

\"\"

De vijfde grootste economie ter wereld heeft zojuist de controle over haar valuta verloren

Het financiële systeem begint zodoende te kraken in zijn grondvesten.

De Bank of England (BoE) is nu de eerste grote centrale bank die de controle over haar respectieve obligatie- en valutamarkten verliest.

Vorige week heeft de nieuwe regering in het VK een reeks belastingverlagingen doorgevoerd om de economie te stimuleren. Britse staatsobligaties, ook wel Gilts genoemd, reageerden door te imploderen. Het rendement op de 10-jarige Britse Gilt steeg in één week van 3,2% tot ruim 4,4%.

Zo ziet het eruit als een obligatiemarkt begint te falen. Dat is niet alles. De Britse munteenheid het pond stortte ook in en bereikte een dieptepunt in 35 jaar.

Laten we hier duidelijk zijn. We hebben het over de VIJFDE economie die voor onze ogen aan geloofwaardigheid op de obligatie- en valutamarkten verliest.

De Bank of England heeft zojuist aangekondigd dat het een NIEUW Quantitative Easing (QE)-programma zou starten om te proberen \”een bodem te leggen\” onder haar obligatiemarkt.

Het pond reageerde door te dalen naar nieuwe dieptepunten.

Zoals ik blijf zeggen, is de Grote Crisis… diegene waarvoor 2008 een opwarmer was, eindelijk aangebroken. In 2008 gingen hele banken failliet. In 2022 doen hele landen dat.