Inflatiedruk blijft hoog in Europa

\"\"

De HICP-inflatie verraste positief en kwam uit op 10,0% j-o-j, tegenover de consensusverwachting van 9,7% j-o-j. De HICP-kerninflatie bedroeg ondertussen 4,8% j-o-j, iets boven de consensusverwachtingen van 4,7% j-o-j. Het is echter vermeldenswaard dat de beweging in de prijzen van kerngoederen tussen augustus en september voor het eerst sinds maart 2022 onder “normaal” lag (waarbij “normaal” wordt gedefinieerd als het gemiddelde maandelijkse groeipercentage gedurende 2015 tot 2019 ).

We blijven de mate volgen waarin de maandelijkse groeipercentages van de prijzen van kerngoederen en -diensten verschillen van normale tijden om een ​​beter inzicht te krijgen in het maandelijkse momentum van de onderliggende Europese consumentenprijzen. Wij interpreteren, uit recente verklaringen van de ECB, het momentum van de kerninflatie als essentieel voor aanstaande monetaire-beleidsbeslissingen van de Raad van Bestuur van de ECB.

In Duitsland bedroeg de totale HICP-inflatie 10,9% j-o-j, een stijging ten opzichte van 8,8% j-o-j in augustus. Kijkend naar de landelijke gegevens (waarvan een uitsplitsing is gepubliceerd) zien we een stijging in alle belangrijke componenten. Dat gezegd hebbende, was de sterke afdruk van Duitsland voor september te verwachten, aangezien het het einde betekende van het openbaar vervoer-kaartje van € 9 dat wordt ingevoerd in de component vervoersdiensten.