Is Credit Suisse de Lehman Brothers van 2022?

\"\"

Door de moeilijkheden van deze Zwitserse bank wordt gevreesd voor een schokgolf die vergelijkbaar is met die welke de markten in september 2008 in zijn greep had.

De nachtmerrie duikt dus weer op. De visioenen van rode schermen in paniekerige handelsruimtes keren terug.

En de beelden en foto’s van medewerkers van Lehman Brothers die in september 2008 met dozen in de hand het hoofdkantoor van Lehman Brothers verlaten, houden de geest weer bezig.

Veertien jaar later duikt het spook van de ter ziele gegane investeringsbank op, die de aanleiding was voor een van de ernstigste financiële en economische crises sinds de Grote Depressie.

Deze keer zijn alle ogen gericht op Credit Suisse (CS), de tweede Zwitserse bank die niet meer is dan een glimp van zijn vroegere grootheid.

De aandelen van Credit Suisse zijn sinds januari met 57% gedaald tot 3,7 Zwitserse frank ($ 3,75). De marktkapitalisatie is in negen maanden tijd gekelderd van 22,8 miljard Zwitserse frank ($ 23,07 miljard) naar 9,75 miljard Zwitserse frank ($ 9,87 miljard). Meer dan 13 miljard Zwitserse franken zijn weggevaagd.

De Zwitserse bank zal op 27 oktober een plan voor een ommekeer aankondigen. Het plan moet een verkoop omvatten van de investeringsbank, die de achilleshiel van het bedrijf is geworden. Credit Suisse moet zich opnieuw richten op retailbankieren en vermogensbeheer.

De bank \”ligt goed op schema met haar uitgebreide strategische evaluatie, inclusief mogelijke desinvesteringen en verkoop van activa\”, zei het op 26 september.

Met drie weken tot dat plan naar voren komt, hebben beleggers tijd om te speculeren en zich zorgen te maken.

En een belangrijke vraag die momenteel in de markten circuleert, is: Beleeft het wereldwijde financiële systeem een nieuw Lehman Brothers-moment?

Met andere woorden, als Credit Suisse onder de faillissementswetten zou indienen, zou dan het hele wereldwijde financiële systeem worden bedreigd, zoals het geval was met Lehman Brothers in 2008? De ineenstorting van die Amerikaanse investeringsbank leidde tot een reeks grote reddingsoperaties van banken op Wall Street en een daaropvolgende financiële crisis.