Turkije ziet goudimport fors stijgen, inflatie stijgt door tot 83,45%

\"\"

Turkije zag de goudinvoer in september met 543% stijgen tot $ 3,1 miljard, zo blijkt uit de laatste gegevens van het ministerie van Handel. Intussen is de inflatie op jaarbasis versneld tot een nieuw 24-jarig hoogtepunt van 83,45% in september.

Het totale handelstekort van Turkije is in september met 298% op jaarbasis gestegen tot $ 10,384 miljard, zei het ministerie van Handel dinsdag. De export steeg met 9,2% tot $ 22,62 miljard, terwijl de invoer met 41,5% steeg tot $ 33 miljard.

Dit was grotendeels te danken aan de invoer van energie die vorige maand met 115% steeg tot $ 9,56 miljard, het hoogste maandelijkse niveau ooit.

De minister van Handel, Mehmet Mus, verklaarde dat de invoer van energie in de eerste negen maanden van het jaar ongeveer een derde van de totale invoer uitmaakte. Een van de grootste exporteurs naar Turkije is Rusland vanwege de energieleveringen door laatstgenoemd land.

Tegelijkertijd schroefden de goudbanken de transporten van goud naar India terug en richtten ze zich meer op China en Turkije vanwege hogere premies die daar betaald werden, meldde Reuters daarbij verwijzend naar bankfunctionarissen.

\”Kopers in China en Turkije betalen op dit moment een zeer hoge premie als we die vergelijken met wat op de Indiase markt wordt betaald\”, zei een goudbankier.

Het jaarlijkse inflatiecijfer in Turkije bereikte in september 83,45%, het hoogste niveau sinds juli 1998. De transportprijzen stegen met bijna 118% en die van voedsel en niet-alcoholische dranken met 93,05%.

Ondanks de toenemende prijsdruk heeft de Turkse centrale bank de rente verlaagd, die sinds het begin van het jaar werden verlaagd tot 12%.

\”De monetaire beleidsbeslissingen zijn in Turkije losgekoppeld van de macro-fundamentals en ze zijn bijna irrelevant geworden voor de inflatiedynamiek op korte termijn\”, zei JP Morgan onlangs in een notitie.

En president Tayyip Erdogan heeft opgeroepen tot een nog verdere daling van de basisrente.

Goldman Sachs voorspelt dat de centrale bank van het land de rente tot eind 2022 elke maand met 100 basispunten zal blijven verlagen.