Zal de Fed uiteindelijk toch de rentebocht maken?

\"\"

\”Marktspeculatie rond de Fed die mogelijk een minder agressieve benadering van renteverhogingen hanteert, heeft ook de appetijt voor goud aangewakkerd\”, aldus Lukman Otunuga, senior onderzoeksanalist van FXTM. \”Kijkend naar het technische plaatje, kan een uitbraak boven $ 1.700 de deuren openen naar respectievelijk $ 1.724 en $ 1.760. Mochten de prijzen terugzakken onder $ 1.700, dan kunnen de volgende belangrijke ondersteuningsniveaus worden gevonden op $ 1.680 en $ 1.655.\”

De edele metalen reageerden ook op de omkering van het belastingplan van de Britse regering en de toenemende vrees rond Credit Suisse, merkte Shiels op.

\”Wat misschien over het hoofd wordt gezien, is dat deze enorme ommekeer bij risicovolle activa allemaal begon toen het risicosentiment maximaal bearish was toen de BOE vorige week tussenbeide kwam om de rentetarieven te verlagen. Er is een groeiende acceptatie dat de BOE niet de laatste centrale bank zal zijn die de renteverhogingen afremt en uiteindelijk zullen de VS dit voorbeeld volgen\”, schreef ze dinsdag.

Sommige analisten waarschuwen echter dat de prijsrally in edelmetalen tijdelijk is – slechts een korte squeeze na een opbouw van shortposities.

\”We zien dat goud aan kracht verliest en opnieuw afdrijft naar ons doel van $ 1.580/oz in de komende maanden, terwijl de Fed blijft vasthouden aan haar agressieve plan om de Fed Funds boven de 4,5% te duwen\”, aldus Bart Melek bij TD Securities, hoofd van de grondstoffenstrategie. \”Als zodanig zullen de tarieven aan het korte uiteinde van de curve zeer waarschijnlijk blijven stijgen vanaf het huidige niveau en zouden ze daar moeten blijven voor de rest van 2023 … De reële tarieven, die de belangrijkste drijfveren van goud zijn, zullen ook nog sneller stijgen. Dit zal de opportuniteitskosten verhogen ten opzichte van risicovrije Treasuries.\”

De richting op korte termijn bij de edelmetalen zal grotendeels afhangen van het werkgelegenheidsrapport uit de VS aanstaande vrijdag. Een hoger dan verwacht aantal banen dat in september werd toegevoegd, zou leiden tot een agressievere herwaardering van de verwachtingen voor renteverhogingen en zou op de goudprijs kunnen wegen.

\”Het binnenlands economisch verhaal van de VS blijft vrij solide, waardoor de verstrakkingsvooruitzichten van de Fed levend blijven, zelfs als de markten onlangs het verwachte eindtarief hebben herzien tot onder het 4,50% niveau.\”, zeiden ING FX-strategen dinsdag.

Aan de andere kant, als het banenrapport zwakker is dan verwacht, zouden de verwachtingen voor renteverhogingen dalen en dat zou de weg wijdopen gooien voor hogere prijzen bij de edelmetalen.

\”Het is te vroeg om te zeggen dat een rentebocht bij de Fed in de lucht hangt, maar als we een paar scherpe dalingen van het aantal vacatures blijven zien, zal dat de duiven in het FOMC wakker schudden\”, zei OANDA senior marktanalist Edward Moya.