Is de volgende Europese energiecrisis al op komst?

\"\"

Europa kan volgend jaar een nog acutere energiecrisis meemaken nadat het zijn aardgastanks heeft leeggemaakt om de kou van de komende winter door te komen, zei het hoofd van het Internationaal Energieagentschap woensdag, terwijl de EU nog steeds zoekt naar manieren om de crisis te verlichten.

Europese landen hebben de opslagtanks tot ongeveer 90% van hun capaciteit gevuld nadat Rusland de gasleveringen had stopgezet als reactie op westerse sancties die waren opgelegd na de invasie van Oekraïne.

De gasprijzen, die in de maanden na de invasie in februari stegen, zijn inmiddels weer gedaald. Maar dat kan van korte duur zijn, aangezien de Europese landen met elkaar concurreren om vloeibaar aardgas (LNG) en andere alternatieven voor leveringen via Russische pijpleidingen te kopen.

Om de pijn te helpen bestrijden, overweegt de Europese Unie een gasprijsplafond, een kwestie die het 27-landenblok heeft verdeeld, omdat sommige landen zich zorgen maken dat het de bevoorrading moeilijker kan maken.

\”Met gasopslagen van bijna 90% zal Europa de komende winter met slechts enkele blauwe plekken overleven, zolang er geen politieke of technische verrassingen zijn\”, zegt Fatih Birol, uitvoerend directeur van het in Parijs gevestigde IEA.

De echte uitdagingen voor Europa, dat in het verleden voor ongeveer 40% van zijn aardgas afhankelijk was van Rusland, zullen in februari of maart beginnen, wanneer de opslag moet worden bijgevuld nadat de hoge wintervraag ze heeft doen leeglopen tot 25%-30%.

\”Deze winter is moeilijk, maar volgende winter kan ook heel moeilijk worden\”, vertelde Birol aan journalisten.

Europese regeringen zijn overgegaan tot drastische maatregelen om de consumenten te beschermen tegen de gevolgen van hogere prijzen en op woensdag zei Duitsland dat het volgend jaar energierekeningen zal subsidiëren door iets minder dan 13 miljard euro te betalen voor de gebruiksvergoedingen die in rekening worden gebracht door de vier hoogspanningstransmissienetwerken.

Gevraagd naar de impact van het Duitse steunpakket op de interne markt van de EU, zei Margrethe Vestager, de mededingingshandhaver van de EU, dat het te vroeg was om daarover conclusies te trekken. \”We zullen een scherp oog houden – de integriteit van de interne markt is absoluut essentieel\”, vertelde ze woensdag aan de FT.