Kansen dat Federal Reserve een beleidsfout maakt is fors toegenomen

\"\"

\”We maken ons steeds meer zorgen over het maken van een beleidsfout door centrale banken en over nieuwe geopolitieke risico\’s\”, schreef Marko Kolanovic, een topstrateeg van JP Morgan, in een nieuw rapport aan klanten.

\”Gezien de recente escalatie van de agressieve retoriek, is de kans groter dat centrale banken een beleidsfout zullen maken met negatieve wereldwijde gevolgen. Dit begint zichtbaar te worden in de verschillende scheuren in valuta- en rentemarkten die recent zijn opgedoken.”

De Federal Reserve blijft het voortouw nemen in het bepalen van de wereldwijde monetaire politiek, terwijl ze haar missie voortzet om de inflatie het hoofd te bieden door de rentetarieven agressief te verhogen. Wat het tempo heeft bepaald voor de collega’s centrale banken. Die missie werd de afgelopen week versterkt door het agressieve commentaar van verschillende Fed-functionarissen, waaronder Fed-voorzitter Jerome Powell en vicevoorzitter Lael Brainard.

Die agressieve toon van de Fed heeft zich verspreid over een reeks financiële markten, van de stijgende Amerikaanse dollar tot stijgende hypotheekrentes die bijna 7% naderen.

Ondanks sterke stijgingen in de eerste handelsdagen van oktober, blijven de Dow Jones Industrial Average (^DJI), S&P 500 en Nasdaq Composite verstrikt in dubbelcijferige procentuele dalingen voor het jaar. De opkomende markten blijven ook onder aanzienlijke druk staan, aangezien de beleggers wachten op de volgende zetten van de centrale bankiers.

Stijgende rentetarieven beginnen ook te wegen op de vooruitzichten van het Amerikaanse bedrijfsleven, met name op die van grote multinationals, zoals Nike (NKE) en Federal Express (FDX) die blootgesteld zijn aan volatiliteit op de valutamarkten.

Andere econmen op Wall Street blijven ook waakzaam over het rentebeleid van de Fed.

\”Het enige risico dat ons echt zorgen baart is dat ondanks het feit dat de Fed aan het verkrappen is, de inflatie echt niet daalt zodat ze veel verder zal moeten gaan dan ze nu zeggen over de rente\”, zo waarschuwde Paul Gruenwald, hoofdeconoom bij S&P Global Ratings.