Russen kopen massaal goud en zilver

\"\"

Ruslands grootste geldschieter Sberbank verkocht tot dusver dit jaar 100 ton edele metalen, waarvan 89 ton zilver. Klanten van Sberbank hebben tussen januari en september 300.000 nieuwe niet-toegewezen metaalrekeningen geopend, zo meldde Interfax. De de totale hoeveelheid verkochte edelmetalen was ongeveer 100 ton. Volgens de bank was bijna zeven ton goud, 89 ton zilver en elk een ton platina en palladium.

Aan goud gaven de Russen ongeveer $ 550 miljoen uit bij Sberbank.

Niet-toegewezen edelmetaalrekeningen betekenen dat de bank eigenaar blijft van het gekochte edelmetaal en dat de rekeningen van de klant alleen worden gecrediteerd. Sberbank heeft de optie van niet-toegewezen edelmetaalrekeningen ontwikkeld om het proces van het openen van de rekening en het verkopen van edelmetalen te versnellen.

In maart begonnen de Russen met het kopen van goud toen de roebel instortte na de invasie van Oekraïne door het Russisch leger.

Grote lokale banken hebben een sterke stijging van de vraag naar goud gemeld zodra de Russen zich haastten om in fysiek goud en in gouden munten te investeren om hun spaargeld te beschermen. De centrale bank van het land moest zelfs tijdelijk de eigen goudaankopen van lokale banken stopzetten om voldoende voorraad voor reguliere consumenten over te laten.

In dezelfde maand ondertekende de Russische president Vladimir Poetin een wet waarbij de belasting op de toegevoegde waarde van 20% op de aankoop van metalen werd afgeschaft. De maatregel was bedoeld om het kopen van edele metalen in plaats van vreemde valuta zoals de Amerikaanse dollar en de euro aan te moedigen op een moment dat de Russische roebel kelderde.