Amerikaanse staatsschuld breekt door kaap van $ 31.000 miljard

\"\"

De Amerikaanse staatsschuld komt voor het eerst boven de kaap van $31.000 miljard uit, volgens recente cijfers van het ministerie van Financiën. De recordhoeveelheid rode inkt en de sombere fiscale mijlpaal die werd doorbroken, vergroten de zorgen over de economische gezondheid van het land dat worstelt met een gloeiend hete inflatie in een omgeving met hogere rentetarieven. Andere factoren, zoals een vergrijzende bevolking, hogere kosten voor gezondheidszorg en defensie en een belastingstelsel dat niet genoeg inkomsten oplevert om de uitgaven te dekken, zijn ook zorgwekkend aangezien de federale overheid voorlopig weigert in te grijpen om de schuldensneeuwbal te stoppen.

\”De zorgen die we ons maken over de groeiende schuldenberg beginnen zich te manifesteren nu we zowel onze schulden laten groeien als onze rentetarieven verhogen\”, zegt Michael Peterson, CEO van de Peterson Foundation, die aandringt op het terugdringen van het tekort en dat op zo kort mogelijke termijn. \”Te veel mensen maakten zich tot dusver geen of nauwelijks zorgen over ons schuldentraject, deels omdat de rente zo laag was.\”

De dagen van bezuinigingsgesprekken en de Tea Party-bewegingen zijn allang voorbij. In plaats daarvan zijn veel van de discussies van vandaag verschoven naar de vraag of het aanvaarden van meer mega-uitgaven een netto positief of negatief effect zou hebben op de economie.

In feite is de VS al teruggekeerd naar de recordschuld/bbp-ratio die voor het laatst werd gezien in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog, waardoor de natie opgezadeld zit met een schuldenlast die zo groot is dat het een bedrag zou moeten uitgeven dat groter is dan de hele jaarlijkse economie om de schulden volledig af te betalen. Het percentage schulden ten opzichte van het bbp bedroeg in het tweede kwartaal 121%.

Hoe veel is te veel? Er is geen magisch getal of niveau voor wanneer de schuld van een regering de economie zware schade begint toe brengen, maar algemeen wordt aangenomen dat zolang de rentetarieven laag bleven, het land een veel zwaardere schuldenlast aankon dan ooit voor mogelijk werd gehouden om op het internationale toneel concurrerend te blijven).

De federale schuld kan echter niet onbeperkt sneller groeien dan de economie, vooral omdat hogere tarieven het aflossen van de schuld duurder maken. Zowel de eerdere als de huidige regeringen van het Witte Huis hebben beweerd dat er biljoenen nodig waren om de COVID-pandemie en een recessie te bestrijden, maar alleen de tijd zal uitwijzen of dat het onvermijdelijke alleen maar heeft uitgesteld. Vroeg of laat zal er hoe dan ook een oplossing voor het schuldenprobleem gezocht moeten worden.