De Oostenrijkse School en de rol van goud

Wanneer we praten over fiatgeld en de goudstandaard is de Oostenrijkse school een naam die bijna automatisch valt. Als je de indruk hebt dat economen altijd bezig zijn met complexe formules en niet met out-the-box denken, dan kan het geen kwaad om eens te kijken naar deze Oostenrijkse school. Net als monniken die in hun kloosters leven, streven de economen van deze school ernaar om complexe – economische – problemen op te lossen door ‘gedachte-experimenten’ uit te voeren. De Oostenrijkse school gelooft dat het mogelijk is om de waarheid te ontdekken door simpelweg hardop te denken. Interessant is dat deze groep unieke inzichten heeft in enkele van de belangrijkste economische kwesties van onze tijd.

 

Carl Menger, een Oostenrijkse econoom die in 1871 “Principles of Economics” schreef, wordt door velen beschouwd als de grondlegger van de Oostenrijkse school voor economie. De kernideeën van de Oostenrijkse school zijn in de loop der jaren geëvolueerd door de inbreng van verschillende economen. Behalve Carl Menger bevat de Oostenrijkse school ook namen als Ludwig von Mises, Eugen von Bohm-Bawerk en Friedrich Hayek.

 

De Oostenrijkse economische school staat bekend om de voorkeur voor herinvoering van de gouden standaard. Aanhangers van de Oostenrijkse school zijn van mening dat het manipuleren van de geldhoeveelheid na de afschaffing van de goudstandaard in de loop der jaren heeft geleid tot instabiliteit op de wereldwijde financiële markten. Die instabiliteit werd veroorzaakt door het op grote schaal drukken van geld door de centrale banken, een trend die in de 21ste eeuw nog in een stroomversnelling raakte. 

 

Het Mises-instituut, dat zichzelf omschrijft als het wereldwijde epicentrum van de Oostenrijkse economische school, stelt dat het herstellen van de convertibiliteit van de dollar voor een vast gewicht in goud een stap in de goede richting zou zijn en zou helpen om het monetaire beleid uit de politiek te verwijderen. Het doel van de herinvoering van de goudstandaard moet volgens deze school zijn om wat eufemistisch ‘monetair beleid’ wordt genoemd, zoveel mogelijk uit de sfeer van de politiek en de daarbij behorende corruptie te verwijderen. Gewone economen prijzen de Amerikaanse centrale bank Fed als ‘onafhankelijk’, maar dat is natuurlijk absurd. De Fed, zoals die momenteel werkt, is volgens de Oostenrijkse school een kartelmechanisme dat nieuw gedrukt geld in de zakken van rijke bankiers stopt en dat de Amerikaanse regering in staat stelt om enorme tekorten veel goedkoper te financieren dan anders mogelijk zou zijn. Ook de andere landen zijn dit pad ingeslagen, zodat de hele wereld momenteel draait om fiatgeld.

 

De economen van de Oostenrijkse school zijn en blijven voorstanders van de goudstandaard. Ze verzetten zich tegen fiatgeld omdat het vatbaar is voor inflatie met het argument dat de hedendaagse papieren valuta niet spontaan op de vrije markt zijn ontstaan, ze worden door de overheden/centrale bankiers naar willekeur gedrukt. Waardoor het aanbod in principe onbeperkt is. Het aanbod van goud kan echter niet door een politieke beslissing worden vergroot, daarom is de goudstandaard de beste bescherming tegen inflatie. Met andere woorden, de Oostenrijkse economie zegt dat goud door de vrije markt als geld is gekozen en dat het op fiatgeld gebaseerde monetaire systeem inherent onstabiel is. In het geval van fiatgeld draait alles om fiat, wat staat voor vertrouwen. Het fiatgeld behoudt zijn waarde zolang de wereld vertrouwen heeft in de overheid. Valt dat vertrouwen weg, dan wordt de waarde van het fiatgeld wankel. Goud en zilver waren jarenlang waardevol geld bij uitstek voor duizenden, terwijl experiment met fiatgeld eigenlijk pas sinds 1971 is begonnen. Dus wanneer dit geloof afneemt, vooral in de Amerikaanse dollar, de onofficiële wereldvaluta, stijgen de goudprijzen.

 

Beleggers moeten echter niet vergeten dat de Oostenrijkse School noch de prijs van goud voorspelt, noch beweert dat de prijs van goud wordt gemanipuleerd of altijd zou moeten stijgen. Niemand weet wanneer het huidige monetaire systeem zal crashen, dat kan zelfs decennia of eeuwen op zich laten wachten en er is geen garantie dat goud de basis zou worden van een nieuw monetair systeem. We moedigen u aan om meer te leren over goud – niet alleen hoe u het kunt gebruiken als verzekering tegen de mogelijke ineenstorting van de fiatgeld economie met de dollar als de wereldreservevaluta, maar ook hoe u met succes in goud kunt beleggen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *