Waarom beleggen in goud?

Door de geschiedenis heeft goud zijn waarde behouden, ook in de periodes van inflatie, deflatie en andere periodes van politieke onzekerheid. Dat betekent dat een bezitter van gouden staven of munten zijn koopkracht behoudt, ook al verliest fiatgeld in snel tempo zijn waarde.

 

Inderdaad, tegenstelling tot papiergeld en munten in andere metalen heeft goud door de eeuwen heen zijn waarde behouden. Mensen zien goud als een manier om hun rijkdom van generatie op generatie door te geven en te behouden. Sinds de oudheid waarderen mensen de unieke eigenschappen van het edelmetaal. Goud corrodeert niet en kan worden gesmolten boven een gewone vlam, waardoor het gemakkelijk is om mee te werken en als muntstuk te stempelen. Bovendien heeft goud een unieke en mooie kleur, in tegenstelling tot andere elementen. De atomen in goud zijn zwaarder en de elektronen bewegen sneller, waardoor er licht wordt geabsorbeerd; een proces waarvoor Einsteins relativiteitstheorie nodig was om erachter te komen. Hieronder vindt u de belangrijkste argumenten om te beleggen in goud.

 

Goud profiteert van de zwakte van de Amerikaanse dollar

 

Omdat de dollar tot dusver de wereldreservemunt is, bestaat er een omgekeerde relatie tussen de koers van de dollar en de goudprijs. Een zwakke dollar gaat meestal gepaard met een zwakke goudprijs en vice versa. Hoewel de Amerikaanse dollar op dit moment nog steeds ‘s werelds belangrijkste reservevaluta is, kan de waarde van de dollar ten opzichte van andere valuta’s sterk schommelen. Dat gebeurde onder andere tussen 1998 en 2008, wat veel mensen er toe aanzette massaal voor de veiligheid van goud te kiezen, wat de goudprijs deed stijgen. De goudprijs is tussen 1998 en 2008 bijna verdrievoudigd en bereikte de mijlpaal van $ 1.000 per ounce begin 2008. Daarna volgde een bijna verdubbeling tussen 2008 en 2012, tot boven de $ 2.000. De daling van de Amerikaanse dollar vond plaats om een aantal redenen, waaronder de grote begrotings- en handelstekorten van het land en een grote toename van de geldhoeveelheid. Nogmaals, de argumenten waar de Oostenrijkse school voor waarschuwde.

 

Bescherming tegen inflatie

 

Goud is van oudsher een uitstekende afdekking tegen inflatie, omdat de prijs ervan de neiging heeft te stijgen wanneer de kosten van levensonderhoud stijgen. In de afgelopen 50 jaar hebben beleggers de goudprijs zien stijgen en de aandelenmarkt zien kelderen tijdens jaren van hoge inflatie. Dit komt omdat wanneer fiatgeld zijn koopkracht verliest door de inflatie, goudprijs die koopkracht behoudt. In periode van hoge inflatie zal de goudprijs dus meestal stijgen, op voorwaarde uiteraard dat de dollar verzwakt (zie boven. Bovendien wordt goud gezien als een goede opslag van waarde, zodat mensen kunnen worden aangemoedigd om goud te kopen als ze denken dat het fiatgeld aan waarde verliest.

 

Deflatiebescherming

 

Deflatie wordt gedefinieerd als een periode waarin de prijzen dalen, de bedrijfsactiviteit vertraagt en de economie wordt belast door buitensporige schulden. Deflatie is sinds de Grote Depressie van de jaren dertig wereldwijd niet meer voorgekomen, hoewel er na de financiële crisis van 2008 een kleine mate van deflatie is opgetreden in sommige delen van de wereld. Tijdens de Depressie steeg de relatieve koopkracht van goud, terwijl andere prijzen scherp daalden. Dit komt omdat mensen ervoor kozen om hun spaargeld geld op te potten en de veiligste plaats om dat te doen was in goud en gouden munten.

 

Geopolitieke onzekerheid

 

Goud behoudt zijn waarde niet alleen in tijden van financiële onzekerheid, maar ook in tijden van geopolitieke onzekerheid. Het wordt vaak de ‘crisisbelegging’ genoemd, omdat mensen vluchten naar deze relatieve veiligheid wanneer de spanningen in de wereld toenemen. In zulke tijden presteert het vaak beter dan andere beleggingen. De goudprijs stijgt vaak het meest wanneer het vertrouwen in de regeringen en de andere overheden laag is.

 

Beperkt beschikbaar

 

Een groot deel van het aanbod van goud op de markt sinds de jaren 90 van vorige eeuw is afkomstig van de verkoop van onbewerkt goud uit de kluizen van wereldwijde centrale banken. Deze verkoop door wereldwijde centrale banken vertraagde sterk in 2008. Tegelijkertijd daalde de productie van nieuw goud uit mijnen sinds 2000. Volgens BullionVault.com daalde de jaarlijkse goudwinningsoutput van 2.573 ton in 2000 tot 2.444 ton in. Bovendien zijn de makkelijk ontginbare voorraden stilaan uitgeput, er moet dus ‘harder’ gezocht worden naar nieuwe goudvoorraden en dat kost zowel tijd als moeite. Het kan vijf tot tien jaar duren om een nieuwe mijn in productie te nemen. Als algemene regel geldt dat een vermindering van het aanbod van goud de goudprijs doet stijgen.

 

Toenemende vraag

 

In voorgaande jaren stimuleerde de toegenomen welvaart van opkomende markteconomieën de vraag naar goud. In veel van deze landen is goud verweven in de cultuur. In China, waar goudstaven een traditionele vorm van sparen zijn, is de vraag naar goud al jarenlang standvastig. India is het op één na grootste goud consumerende land ter wereld, het edelmetaal heeft daar veel toepassingen waaronder uiteraard vooral sieraden. Als zodanig is het Indiase trouwseizoen in oktober traditioneel de tijd van het jaar met de grootste wereldwijde vraag naar goud.

 

Ook onder beleggers is de vraag naar goud gegroeid. Velen beginnen grondstoffen, met name goud, te zien als een beleggingscategorie die de moeite waard meer dan waard is. De sleutel tot diversificatie van een beleggingsportefeuille is het vinden van beleggingen die niet nauw met elkaar gecorreleerd zijn en goud heeft van oudsher een negatieve correlatie met aandelen en andere financiële instrumenten. De recente geschiedenis bevestigt dit:

 

*De jaren 70 waren geweldig voor goud, maar verschrikkelijk voor aandelen.

*De jaren 80 en 90 waren geweldig voor aandelen, maar verschrikkelijk voor goud.

*In 2008 daalden de aandelenkoers aanzienlijk toen de beleggers naar goud overstapten.

*In de periode van de lage rentevoeten floreerden aandelen en obligaties, maar werd goud overgeslagen

 

Conclusie

 

Goed gediversifieerde beleggers combineren goud met aandelen en obligaties in een portfolio om de algehele volatiliteit en het risico te verminderen. Goud zou dus een belangrijk onderdeel moeten zijn van een gediversifieerde beleggingsportefeuille omdat de prijs ervan stijgt als reactie op gebeurtenissen die ervoor zorgen dat de waarde van papieren beleggingen, zoals aandelen en obligaties, daalt. Hoewel de prijs van goud op korte termijn volatiel kan zijn, heeft het altijd zijn waarde op de lange termijn behouden. Door de jaren heen heeft het gediend als een afdekking tegen inflatie en de erosie van belangrijke fiatvaluta’s, en daarom is het een investering die meer dan de moeite van het overwegen waard is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *