Indiërs smokkelen goud dat het een lieve lust is

Een perfecte storm van een stijgende vraag en hogere invoerbelastingen heeft een sterke impuls gegeven aan de zwarte goudmarkt in India, waarbij de smokkel van goud steeds grotere proporties aanneemt.   

Chhatrapati Shivaji Maharaj International Airport in Mumbai kondigde afgelopen vrijdag de ontdekking van de grootste goudsmokkel op één dag aan. In twee afzonderlijke operaties namen douanebeambten 61 kilo goud in beslag met een waarde van meer dan $ 3 miljoen. Als gevolg van de twee operaties werden in totaal zeven passagiers gearresteerd.

Bij de eerste arrestatie werden vier Indiase staatsburgers uit Tanzania gearresteerd nadat de douanebeambten 53 kilo goud hadden gevonden, verborgen in speciaal ontworpen riemen en zakken die om hun lichaam waren gewikkeld.

Op dezelfde dag namen de autoriteiten 8 kilo goud in beslag van drie passagiers die uit Dubai kwamen. Deze keer was het goud omhuld met was en verborgen in de taille van hun broek.

Smokkelaars zijn erg creatief geworden als het gaat om het illegaal transporteren van goud naar India. Sommigen hebben goudpasta verstopt in ondergoed en beha’s, pruiken, kinderwagens en rolstoelen. Een andere strategie is om goudstof op verschillende kledingstukken uit te strooien.

Naast de luchthavens bestaat er ook een belangrijke smokkelroute via de landgrenzen met Bangladesh en Myanmar. Volgens overheidsrapporten werd in de noordoostelijke regio in 11 gevallen 121 kilo goud in beslag genomen.

De smokkel in India is ook toegenomen nadat de regering de invoerrechten op goud in juli verhoogde van 7,5% naar 12,5%. De Indiase regering focuste zich op de invoer van goud als een manier om haar enorme handelstekort te verminderen. In augustus zag het land zijn handelstekort oplopen tot een record van 30 miljard dollar.

Hoewel het handelstekort van India lager was dan de voordien opgetekende recordhoogtes, bleef het in oktober zeer groot met bijna 27 miljard dollar.

In een andere stap gefocust op de goudhandel, zei de regering dinsdag dat het de basisimportprijs voor goud verhoogde van $ 531 naar $ 570 per 10 gram. De basisimportprijs voor zilver is ook gestegen van $ 630 naar $ 702 per kilo.

De overheid herziet elke twee weken de basisimportprijzen voor verschillende grondstoffen. Deze prijzen worden gebruikt om te berekenen hoeveel belasting een importeur moet betalen.

De goudmarkt heeft een aanzienlijke consumentenvraag uit India beleefd. De World Gold Council zei in een rapport dat aan het begin van de maand werd gepubliceerd dat de vraag naar sieraden in India in het derde kwartaal met 146,2 ton is gestegen, een stijging van 17% ten opzichte van vorig jaar en het hoogste niveau sinds 2018.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *