Luister naar mijn woorden maar kijk niet naar mijn daden

De spoorwegstaking van vandaag geeft aan dat het ongenoegen bij de spoorwegmensen hoog zit. Daar zijn verschillende redenen voor. Dat Alstom Bombardier de bestelde treinen niet tijdig leverde, is natuurlijk niet de schuld van de NMBS. De oorzaak in de vertraging van deze bestelling moet worden gezocht bij de overname van de treinactiviteiten van Bombardier door Alstom, waardoor alles vertraging heeft opgelopen. Het bedrijf betaalt daar ook netjes een boete voor.

De zaak ligt anders bij het gebrek aan geld en personeel waar de NMBS mee kampt. Dat probleem is niet nieuw, het werd door de vakbonden al regelmatig aangeklaagd. De medewerkers van het spoor zijn het beu dat de regering weliswaar allerlei beloften doet maar die vervolgens aan de laars lapt. Een typisch voorbeeld van de ‘Luister naar mijn woorden maar kijk niet naar mijn daden’ strategie waar politici over het algemeen nogal straf in zijn. Ze beloven van alles, maar die beloftes worden bijlange na niet altijd ingelost.

Het kan echter nog straffer in de politiek: een PvdA-prominent verzweeg in Nederland een belang in een armoede-app tijdens zijn promopraatjes. Wat was er aan de hand? De voormalig wethouder van Amsterdam Pieter Hilhorst (PvdA) promootte een app die moet voorkomen dat mensen in de schulden raken. Gemeenten als Rotterdam en Den Haag hebben er inmiddels tonnen in geïnvesteerd. De gebruikers waarschuwen intussen dat de app hulpbehoevenden van de regen in de drup kan helpen, daar kwam het eigenlijk op neer. Dat Hilhorst een financieel belang heeft in de applicatie, zegt hij er in de regel wel niet bij. Dat zal hij ongetwijfeld vergeten zijn.

Maar al in de 19de eeuw volgden politici niet altijd de regels die ze zelf verkondigden. De fameuze Karl Marx preekte wel dat alle proletariërs zich moesten verenigen, maar zelf leefde hij een allesbehalve proletarisch bestaan. Aan werken had Marx bovendien een broertje dood, maar daar had hij een mouw aan aangepast. Hij liet zich namelijk onderhouden door zijn maatje Engels, die het geld voor het levensonderhoud van deze grote communist onttrok aan de Britse fabrieken van vader Engels. Je bent communist of je bent geen communist!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *