Miljoenen euro’s aan Keltisch goud gestolen uit Beiers museum in overval die amper 9 minuten duurde

Inbrekers in Beieren hebben voor enkele miljoenen euro’s aan goud gestolen uit een Keltisch Romeins museum in Manching bij Ingolstadt, meldt Die Welt.

De schat, die meer dan tweeduizend jaar oud is, bestond uit 483 munten die in 1999 bij Manching werden ontdekt.

De overval duurde 9 negen minuten.

Om 01:26 uur werd een buitendeur open gebroken, zei de vice-president van de recherche van de staat, Guido Limmer, woensdag in Manching bij Ingolstadt. De dieven stalen vervolgens de munten uit twee vitrines en verlieten het museum om 01.35 uur – na slechts negen minuten.

“Het verlies van de Keltische schat is een ramp, niet meer of niet minder”, zei de Beierse minister van Wetenschap en Kunst, Markus Blume. “Als herinnering aan onze geschiedenis zijn deze gouden munten simpelweg onvervangbaar.”

De identiteit van de daders is onbekend, terwijl onderzoekers mogelijke verbanden onderzoeken met de ‘spectaculaire’ diefstal van juwelen uit de Groene Vault in Dresden, evenals een andere muntdiefstal uit het Bode Museum in Berlijn. Die laatste diefstal had betrekking op een BML.

De Big Maple Leaf (BML) is een gouden munt van 100 kilogram die $ 1 miljoen (CAD) (3.215 troy ounces) kost. De eerste geproduceerde BML ligt nog steeds in de opslag, maar de Royal Canadian Mint (RCM) produceerde in 2007 een set van zes van deze munten. Een van de munten is op 27 maart 2017 gestolen uit het Bode museum.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *