Ghana wil olie kopen in ruil voor goud in plaats van dollars

De Ghanese regering werkt aan een nieuw beleid om olieproducten te kopen met goud in plaats van met de Amerikaanse dollarreserves, zei vicepresident Mahamudu Bawumia vorige week donderdag op Facebook.

De stap is bedoeld om het slinken van de deviezenreserves te stoppen door de vraag naar dollars door olie-importeurs, die de lokale munt de cedi verzwakken en de kosten van levensonderhoud verhogen.

De bruto internationale reserves van Ghana bedroegen eind september 2022 ongeveer $ 6,6 miljard, wat neerkomt op minder dan drie maanden importdekking. Dat is veel minder dan de ongeveer $ 9,7 miljard die eind vorig jaar nog in kas zat, dit volgens de cijfers verstrekt door de regering.

Als het nieuwe beleid zoals gepland in het eerste kwartaal van 2023 wordt uitgevoerd, zal de betalingsbalans fundamenteel veranderen en de aanhoudende depreciatie van de cedi tot stilstand worden gebracht”, aldus Bawumia.

Het gebruik van goud zou voorkomen dat de wisselkoers van de cedi een directe invloed heeft op de brandstof- of energieprijzen, aangezien binnenlandse verkopers niet langer deviezen zouden nodig hebben om olieproducten te importeren, zo legde hij uit.

“De ruil van goud voor olie vertegenwoordigt een grote structurele verandering”, voegde hij eraan toe.

Het voorgestelde barterbeleid is ongebruikelijk. Terwijl landen soms olie verhandelen voor andere goederen of grondstoffen, gaat het bij dergelijke deals meestal om een olieproducerende natie die niet-oliegoederen ontvangt in plaats van het tegenovergestelde.

Ghana produceert ruwe olie, maar het is afhankelijk van invoer voor geraffineerde olieproducten sinds de enige raffinaderij die werd gesloten na een explosie in 2017.

Bawumia’s aankondiging werd gepost toen minister van Financiën Ken Ofori-Atta maatregelen aankondigde om de uitgaven te verminderen en de inkomsten te verhogen in een poging om een groeiende schuldencrisis aan te pakken.

In een presentatie van de begroting voor 2023 aan het parlement op donderdag waarschuwde Ofori-Atta dat de West-Afrikaanse natie een hoog risico liep op een uit de hand gelopen schuldenprobleem en dat de waardevermindering van de cedi het vermogen van Ghana om zijn staatsschuld te beheren ernstig aantastte.

De regering onderhandelt met het Internationaal Monetair Fonds over een hulppakket, nu de cacao-, goud- en olieproducerende natie wordt geconfronteerd met de ergste economische crisis in een generatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *