Helpt, alles draait hier vierkant en niemand doet er iets aan

Wat werkt er wel nog in dit land? De discussie over de begroting, een heet hangijzer dat leidde tot het ontslag van staatssecretaris Eva De Bleeker, kreeg de allure van een slecht theaterstuk waarbij er werd gelogen dat het een lieve lust was. De Bleeker kreeg de zwarte piet toegespeeld omdat ze de BTW-verlaging had ingecalculeerd bij het opstellen van de begroting. Volgens premier Alexander De Croo handelde ze zo tegen de gemaakte afspraken in.

Dat bleek dus helemaal niet waar te zijn, De Croo was voordien blijkbaar akkoord gegaan met het incalculeren van de BTW. In reactie op het verdwijnen van De Bleeker namen ook vier topmedewerkers van haar kabinet ontslag. Uit verontwaardiging voor het gedrag van de premier? Zo zou je het kunnen noemen.

Misschien is het hoog tijd om een noodkreet te slagen, want alles draait hier vierkant en niemand doet er iets aan. Nu blijkt zelfs het vertellen van de waarheid over de begroting niet meer te kunnen. De regering wil cijfers zien die haar goed uitkomen, punt aan de lijn. Alsof de kiezers die vorm van windowdressing nog slikken. Het moet tot vervelens toe herhaald worden: De Croo & Co spelen zo de populistische partijen in de kaart. Eigen schuld dikke bult wanneer ze bij de volgende verkiezingen weer eens een ongenadig pak slaag krijgen.

In die richting wijst ook de reactie op de rellen na de voetbalmatch België-Marokko. Bij dit soort rellen is de politiek er telkens als de kippen bij om de feiten te vergoelijken. Kwestie van toch maar niet als racistisch over te komen. Dat de politie en de ordediensten door de relzoekers als figuurlijk als boksbal worden gebruikt, moeten we allemaal voor lief nemen. ‘Vergeef hen, Heer, want ze weten niet wat ze doen’. Of toch zoiets.

Ook de aanpak van illegalen draait vierkant en dat is nog zacht uitgedrukt. De politie steekt handenvol werk in het registreren van illegalen, waarna die een briefje krijgen met het advies ‘Gelieve het land te verlaten’. Daarna gebeurt er niets meer, er lopen hier illegalen rond die tientallen van die briefjes op zak hebben. Ze lachen onze sullige overheid waarschijnlijk eens hartelijk uit en zwerven gewoon verder door de straten.

Welke politicus begrijpt eindelijk eens dat het zo niet verder kan.? De aanwezigheid van duizenden betogende politieagenten in de Brusselse straten bewijst dat de maat meer dan vol is. Het is tijd voor actie, maar De Croo en zijn team hebben daar helaas dan weer geen tijd voor. Zij hebben de handenvol met de begroting zo op te smukken dat ze min of meer toonbaar is. Maar de kruik gaat zolang te water tot ze barst. Bij de volgende verkiezingen zal de kiezer een stevige rekening op tafel leggen. Die kiezer begrijpt namelijk maar al te goed dat de tijd van handelen is aangebroken. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *