Mieke houdt u vast aan de takken van de bomen: Belgische bedrijven krijgen het hard te verduren in 2023

Krijgen we een golf van faillissementen in de Belgische bedrijfswereld in 2023? De toekomst voorspellen kan niemand, maar de kans is groot dat 2023 een moeilijk jaar voor de bedrijfswereld wordt en dat op alle gebieden. De inflatie is nog niet onder controle en die klus klaren zou wel eens meer problemen kunnen opleveren dan verwacht. Ook over de grondstoffen is het laatste woord nog niet gevallen. Aardgas blijft zonder meer een wild card en nu horen we weer links en rechts dat de olieprijs om diverse redenen wel eens door het dak zou kunnen schieten.

Daarom lazen we met bijzondere aandacht het rapport dat Eric Van den Broele, Research & Development Director bij Graydon, aan de vooravond van het nieuwe jaar publiceerde. “Na de omzetschok, nu de kostenschok”, zo lazen we in dat rapport. Graydon blikt eerst even terug op 2022 en vervolgens vooruit naar 2023.

Het jaar 2022 begon dus goed, maar het belette niet dat er vorig jaar bij nieuwjaar ondergronds al heel wat sluimerde. De grondstoffenprijzen waren namelijk al sinds de zomer van 2021 aan het stijgen. De vraag luidde niet of, maar wanneer het inflatiespook zou verschijnen. Stijgende prijzen voor onder andere energie, grondstoffen en transport lijken nooit meer helemaal weg te zullen gaan. De Russische inval in Oekraïne bracht alles nog eens in een stroomversnelling. Een en ander joeg de inflatie, met onvermijdelijk druk op de lonen tot gevolg.

In sommige sectoren worden de lonen sinds het voorjaar van 2022 systematisch tweemaandelijks met 2% geïndexeerd. Voor andere ondernemingen komt de volledige klap er in januari 2023 bij met een indexering van ongeveer 11%.

In tegenstelling tot Covid, dat vooral een omzetschok tot gevolge had, betekenen de huidige energie- en loonschokken vooral een kostenschok. Niet elke onderneming is (nu al) in staat prijsverhogingen (volledig) door te rekenen. Hoe kleiner het bedrijf, hoe minder macht en hoe moeilijker om prijsindexaties door te voeren.

Anders gesteld: in vele gevallen stijgen de kosten in verhouding sneller dan de omzet. Heel wat bedrijven worden op dit ogenblik dus opnieuw geconfronteerd met een situatie waarop ze beroep moeten doen op hun reserves. In vergelijking met de pre-covidperiode zijn die reserves echter zwaar geslonken. De huidige schokken betekenen voor vele bedrijven dan ook een kantelpunt.

Hoe erg de schade wordt, zal slechts in de loop van 2023 blijken. Veel zal afhangen van de evolutie van de wereldeconomie. Voorlopig lijkt de schade mee te vallen, maar daar zou snel verandering in kunnen komen. Boven het nieuwe jaar hangen heel wat vraagtekens, maar algemeen heeft de bedrijfswereld toch een ongemakkelijk gevoel. En dan drukken we ons nog zacht uit. Eén ding weten we zeker: op financiële steun van de Belgische staat hoeven de bedrijven niet meer te rekenen, want die zit zelf op haar tandvlees.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *