Ze hebben ons weer iets wijsgemaakt: Europese energiecrisis bleek een scheet in een fles te zjin

Een zachter dan gemiddelde winter, een ruim aanbod aan vloeibaar aardgas en spaarzaamheid bij de gebruikers duwden de Europese gasprijs vrijdag voor het eerst in 17 maanden onder 50 euro per megawattuur. Afgelopen vrijdag daalde de aardgasprijs weer met ruim 5% tot iets meer dan 49 euro per megawattuur.

Dit tegenover een recordprijs van 346 euro per megawattuur in augustus vorig jaar. Waar is de zo gevreesde energiecrisis dan gebleven? zo horen we u vragen. Ze hebben ons weer iets wijsgemaakt: die Europese energiecrisis bleek een scheet in een fles te zijn. Was het om paniek onder de bevolking te veroorzaken? Wie het weet, mag het ons komen zeggen.

Europa is op koers om de winter te beëindigen met bijna recordvolumes van gas in opslag, wat een klap geeft aan de inspanningen van Vladimir Poetin om zijn oorlog in Oekraïne te financieren. Want daar heeft Poetin het geld uit de verkoop van olie voor nodig.

De Europese aardgasprijzen zijn naar hun laagste niveau in 17 maanden teruggevallen, met de benchmark Nederlandse futures die voor het eerst sinds 1 september 2021 onder € 50 dalen, omdat het continent went aan het leven zonder Russische energie.

De prijzen zijn met meer dan 80% gedaald van hun piek in augustus toen het stopzetten van de Russische gasverlagingen de Europese gasvoorziening midscheeps trof, waardoor de inflatie naar zijn hoogste niveau in decennia steeg.

Rusland verkoopt nu het equivalent van £ 100 miljoen aan vreemde valuta per dag in een poging om zijn financiën in evenwicht te houden te midden van torenhoge uitgaven en het wegvallen van de inkomsten uit de verkoop van energie.

Het ministerie van Financiën van Moskou heeft toegezegd zich te houden aan het uitvoeren van een begrotingstekort van niet meer dan 2 % van het bruto binnenlands product (BBP) dit jaar,.

Rusland verkoopt nu dus voor 8,9 miljard roebel (£ 100 miljoen) aan vreemde valuta per dag om het tekort te dekken en de overheid is van plan een eenmalige “vrijwillige” belasting op grote bedrijven te heffen.

De gasprijzen in Europa zijn dramatisch gedaald dankzij relatief mild weer tijdens de winter en de inspanningen om het verbruik te verminderen en de reserves te stimuleren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *