Het verhaal van generaal-majoor Thomas North’s ongelooflijk zeldzame Patek Philippe die bij Sotheby’s onder de hamer komt

Deze Patek Philippe Chronograaf. te zien in de ‘Fine Watches’-verkoop van februari 2023, is niet alleen een meesterlijk stuk techniek en ontwerp, maar werd ook gedragen om de pols van de Amerikaanse militaire legende generaal-majoor Thomas North, tijdens zijn dienst in de Tweede Wereldoorlog en in de hoogste kringen van de naoorlogse internationale diplomatie. Gemma Champ verkent de geschiedenis van dit uitzonderlijke stuk – en de man voor wie het de tijd bewaarde.

Wfoto’s van een zeldzame Patek Philippe belandden op het bureau van Sotheby’s horlogespecialist Tom Heap, hij wist dat hij naar iets bijzonders keek. Bladerend door de details – de licht gedragen gouden kast, de platte, in plaats van koepelvormige bezel, de blauwe geëmailleerde sectorwijzerplaat – identificeerde hij het als een zeldzame Reference 533, gemaakt tussen 1937 en 1957. Een van de slechts ongeveer 125 in geelgoud, waarvan er slechts 44 bekend zijn van de markt, en waarvan er slechts 10 een sectorwijzerplaat hebben. Dit zou de 11e zijn.

Toen de afdeling Sotheby’s Watches de herkomst van het horloge verder onderzocht, begon er een fascinerend verhaal te ontstaan. Tom Heap ontdekte een datum, een locatie en eigenaar, generaal-majoor Thomas North, wiens bewogen leven hem van de Somme naar het Pentagon bracht, zowel de Wereld- als de Koude Oorlog overspande en rechtstreeks verband hield met generaal Pershing en toekomstige Amerikaanse presidenten Eisenhower en John F. Kennedy. En het was tijdens zijn  dienstreizen dat hij dit horloge in 1939 kreeg van de stafchef van het Braziliaanse leger.

‘Zo’n zeldzaam horloge is ontzettend spannend’, zegt Heap. ‘Maar in staat zijn om het serviceverslag te hebben met details over wat deze persoon precies had gedaan en wanneer ze het horloge ontvingen, zodat je weet dat het de rest van zijn leven bij hem is geweest? Dat is heel ongebruikelijk.’ Het horloge genaamd ‘The General’ wordt geraamd op £ 30.000 – 50.000.

Om dat servicerecord onderscheidend te noemen, zou een understatement zijn. Hoewel hij in 1893 in Londen was geboren, diende generaal-majoor North als een hoge Amerikaanse militair, die in de loop van zijn carrière het Purple Heart en een Distinguished Service Medal verdiende met Oak Leaf Cluster.

Aangekomen in Amerika in 1911, nam hij op 11 mei 9 dienst bij de1917e Engineers (Railway) in New York. Iets meer dan een maand later was hij op een schip naar Frankrijk, waar hij actie zag in de Slag aan de Somme – die meest beruchte van de verschrikkelijke slagvelden van de Eerste Wereldoorlog – voordat hij overstapte naar het kaartgedeelte van het GHQ van de American Expeditionary Forces in Chaumont, de basis van AEF-commandant generaal Pershing.

North’s aanzienlijke intelligentie werd goed gebruikt toen hij in 1918 terugkeerde naar Washington als eerste luitenant. Hij werd al snel overgeplaatst naar de faculteit van de Field Artillery School in Fort Sill om te werken aan veldartillerievuurcontrole, inclusief flitsspotting en geluidsbereik – op dat moment geavanceerde methoden voor het lokaliseren van vijandige artillerie.

Het was in 1924 dat hij begon met het werk dat zijn carrière zou bepalen, het openen van het Parijse kantoor van de nieuw opgerichte American Battle Monuments Commission – de organisatie die ervoor moest zorgen dat degenen die verloren waren gegaan in de oorlog op de juiste manier werden herdacht. Hier, terwijl hij nauw samenwerkt met majoor Eisenhower en generaal Pershing op een baan van grote betekenis – is een levendig gevoel van karakter te vinden in zijn ongepubliceerde memoires, waarin hij minder dan conventionele methoden beschrijft om land veilig te stellen voor de gedenktekens, waaronder het dronken krijgen van landeigenaren en het aanwakkeren van rivaliteiten tussen broers en zussen.

Een opeenvolging van posten volgde, waaronder het afstuderen aan de Command &General Staff School, totdat, in 1939, de toenmalige Captain North Generaal Marshall vergezelde op een zeer succesvolle tournee door Brazilië. Vervolgens werd hij uitgenodigd om de Braziliaanse stafchef, generaal Pedro Aurelio de Góes Monteiro, te begeleiden op een tournee door de Verenigde Staten. De tours versterkten een relatie tussen de twee landen die van vitaal belang zou zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog – en het was hier dat Captain North de Patek Philippe Reference 533 kreeg.

Het lijkt misschien een bijzonder genereus geschenk – ‘Als je naar een modern equivalent kijkt, zou het ongeveer £ 30.000 zijn’, zegt Heap – maar dit was niet zonder precedent. De lat lag hoog toen generaal Marshall tijdens het Braziliaanse deel van de tour generaal de Góes Monteiro een grote goudklomp en drie aquamarijnen overhandigde. Niettemin, zegt Heap, is het duidelijk dat dit horloge werd gedragen en gekoesterd tijdens het leven van generaal-majoor North.

‘Het is gedragen, er is van genoten, het heeft hier en daar duidelijk een poetsje of twee gehad, maar het is in mooie staat gehouden’, zegt hij. ‘Ik veronderstel dat hij op dat moment, tijdens de Tweede Wereldoorlog, in de 50 was, dus hij bestormde geen stranden en dat soort dingen.’

Na de Tweede Wereldoorlog werd generaal North benoemd tot secretaris van de American Battle Monuments Commission, die toezicht hield op de begraafplaats en het herdenkingsprogramma. In 1953, op 60-jarige leeftijd, ging hij met pensioen uit actieve dienst (en dankzij de eigenaardige eigenaardigheden van het leger) herstelde hij de volgende dag, zijn taken ononderbroken, voordat hij in 1957 werd gepromoveerd tot de rang van generaal-majoor. En zijn illustere carrière bleef functioneren op het hoogste niveau. Naast het horloge is een selectie foto’s opgenomen, waaronder een van John F. Kennedy, gecertificeerd als zijnde van het persbureau van het Pentagon.

Bijna net zo indrukwekkend als de generaal-majoor, draagt het horloge zelf markeringen die zijn verre reizen door de jaren heen vertegenwoordigen.

‘Op het horloge zie je alle importmarkeringen’, zegt Heap. ‘Aan de binnenkant van de achterkant van de kast zit een Zwitsers gouden merkteken, en dan is er een Frans goudmerk, en er is nog een ander merkteken, dat we nog steeds proberen uit te werken – het kan een Braziliaans importmerk zijn, of een winkelierstempel.’

En hoewel klein van formaat – ‘Het lijkt meer op een dress watch, of een Calatrava, op 33mm, wanneer een moderne Submariner 41mm is’ – pakt het horloge een punch in termen van ontwerp en relevantie, zegt Heap.

‘Het is een heel mooi voorbeeld van een horloge dat op dit moment erg in zwang is; mensen brengen de afgelopen jaren horloges met een sectorwijzerplaat opnieuw uit – denk bijvoorbeeld aan de Calatrava Reference 5296.’

“Eerlijk gezegd, als ik de keuze had tussen een Patek met een verhaal als dit, of een in een geweldige, nooit verkochte staat, gevonden in de achterkamer bij Patek Philippe – ik zou absoluut voor deze gaan”

Maar voor Heap is het het buitengewone verhaal van de eigenaar dat dit horloge tot een echt uniek stuk maakt, het type ontdekking dat steeds schaarser wordt. ‘Naarmate de tijd vordert, komen er steeds minder van dit soort dingen naar buiten’, geeft hij toe.

‘En eerlijk gezegd, als ik de keuze had tussen eentje die in zo’n staat was, met een verhaal als dit, of in verbazingwekkende, nooit verkochte staat, gevonden in de achterkamer bij Patek Philippe, zou ik absoluut voor deze gaan.’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *