Waar zijn de veiligheidsgordels? Elon Musk waarschuwt dat een nieuwe financiële crisis aan de deur klopt

Commerciële onroerend goed, schulden en hypotheken vormen een ernstige bedreiging voor de economie, waarschuwt de seriële ondernemer en miljardair Elon Musk.

De bankcrisis veroorzaakt door de plotselinge ineenstorting van Silicon Valley Bank (SVB) op 10 maart krijgt volgens hem nog een staartje.

Maar voor de Tesla-topman Elon Musk doemen er al nieuwe problemen op voor het financiële systeem en voor de economie.

We recapituleren nog even de recente gebeurtenissen. Op 10 maart moesten toezichthouders SVB afsluiten, wat resulteerde in de op een na grootste bankfalen in de Amerikaanse geschiedenis, na de ineenstorting van Washington Mutual in de financiële crisis van 2008.

De crisis bereikte ook Europa, waardoor de Zwitserse regering UBS dwong om landgenoot Credit Suisse (CSGKF) te kopen voor de bescheiden som van $ 3,24 miljard. Credit Suisse, een bank die werd door elkaar geschud door schandalen in de afgelopen jaren, werd door beleggers gezien als de zwakke schakel in het midden van de bankcrisis.

In tegenstelling tot de financiële crisis van 2008 is het probleem dit keer niet de kwaliteit van de activa van de banken. De huidige vertrouwenscrisis werd veroorzaakt door het feit dat Silicon Valley Bank op de rentetarieven wedde zonder zichzelf te beschermen tegen de risico’s die bij daaraan zijn verbonden.

De bank kocht Treasury-obligaties en door hypotheek gedekte effecten wanneer de rentetarieven bijna nul waren. Omdat de kredietnemer de federale overheid was, was er blijkbaar geen risico aan verbonden.

Het risico dat de rentetarieven zouden stijgen werd echter onderschat, zeker nadat Jay Powell, de Fed-voorzitter, waarschuwde dat de Fed snel zou beginnen met het verhogen van die tarieven om de inflatie te bestrijden.

Toen dit gebeurde, daalde de waarde van de activa van SVB’s activa, wat een verlies van $ 1,8 miljard veroorzaakte toen de bank sommige van deze activa verkocht. Om de opnames van klanten te compenseren, kondigde SVB aan dat het kapitaal moest ophalen voor een bedrag van $ 2,25 miljard. Deze aankondiging veroorzaakte een bankrun.

Beleggers zijn van mening dat een groot aantal banken, en meer in het bijzonder Amerikaanse regionale banken, posities hebben ingenomen vergelijkbaar met die van SVB. Ze vragen zich af of deze banken voldoende kapitaal beschikbaar hebben om de verliezen te dekken als hun klanten hun geld wilden opnemen.

De toezichthouders hebben beloofd alles te doen om een ineenstorting van het systeem te voorkomen. Ze hebben al buitengewone maatregelen aangekondigd voor SVB en Signature Bank. Ze hebben bijvoorbeeld alle deposito’s gegarandeerd, zelfs die van meer dan $ 250.000, de limiet waarmee de Federal Deposit Insurance Corporation tot nu toe deposito’s heeft gegarandeerd.

Maar hoewel ze nog steeds proberen de huidige bankcrisis aan te pakken, heeft Musk net gewaarschuwd voor een ander probleem dat op de loer ligt in het financiële systeem en de economie in het algemeen. Dit zijn commerciële onroerend goed schulden en hypotheken. De miljardair gaf deze waarschuwing uit in een Twitter -thread op 27 maart. Dit verhaal wordt ongetwijfeld nog vervolgd. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *