Mohamed El-Erian waarschuwt de beleggers opnieuw: de Federal Reserve heeft de grootste beleidsfout in decennia gemaakt.

“Zoals ik bijna een jaar geleden voor het eerst signaleerde, vrees ik dat dit wel eens de grootste Fed-beleidsfout in tientallen jaren zou kunnen worden”, twitterde deze week El-Erian, economisch hoofdadviseur bij Allianz.

Deze keer citeerde El-Erian ontoereikende stresstests voor banken die niet nauwkeurig hebben meten hoe de banken zouden omgaan met hogere rentetarieven. Dit na de meest agressieve beleidsverstrakkingscyclus van de Fed in decennia.

De topeconoom heeft het afgelopen jaar herhaaldelijk vraagtekens gezet bij de beslissingen van de Fed en zei dat de Amerikaanse centrale bank te laat was om te reageren op de snel oplopende inflatie. En nadat de Fed het juiste moment had gemist om te beginnen met het verhogen van de rente, startte de Fed met een krachtige verkrapping van het monetaire beleid, wat de kans op economische neergang en financiële instabiliteit heeft vergroot.

Hij wees op commentaar van het Peterson Institute for International Economics (PIIE) dat de ontoereikende stresstests bij de banken benadrukte die het beeld van een aanhoudende reeks beleidsfouten door de Federal Reserve versterkten.

Het PIIE bracht vorige week een rapport uit waarin stond dat de recente bankstresstests van de Fed scenario’s met weinig variatie gebruikten en dat op geen enkele manier hogere rentetarieven werden onderzocht.

“Om redenen die ons hier niet hoeven bezig te houden, zijn banken met de omvang van de SVB niet meegenomen in deze stresstesten. Maar de vraag blijft: hoe passend is de keuze voor de meegenomen macro-economische scenario’s geweest?” aldus het PIIE-rapport.

“Bij elk ernstig ongunstig scenario dat de Fed sinds 2015 gebruikt, kwam de 3-maands rente op schatkistpapier uit op 0,1 procent. Veel historische periodes van ernstige economische neergang gingen inderdaad gepaard met lage rentetarieven, aangezien de Fed haar beleidsinstrumenten gebruikte om de vraag aan te wakkeren. Maar het is een beetje vreemd dat er sinds 2015 geen stresstests zijn geweest met stijgende rentetarieven. En daar betalen we nu dus de prijs voor.”

El-Erian citeerde ook recente opmerkingen van Philipp Rickenbacher, CEO van Julius Baer, gedaan tijdens een interview met de Financial Times. “De dingen zullen erg gecompliceerd blijven – alles wat er een maand geleden was, zal niet zo maar verdwijnen”, vertelde Rickenbacher aan de FT. “Er is nog steeds ruimte voor beleidsfouten op het hoogste niveau als het gaat om de rentetarieven… ieders zintuigen zijn nu aangescherpt.”

De belangrijkste economische adviseur van Allianz bekritiseerde eerder de Fed omdat deze de inflatie in 2021 als van voorbijgaande aard definieerde en vervolgens in het snelste tempo in decennia verder ging verkrappen om haar belangrijkste beleidsrente van rond nul naar een bereik van 4,75% -5% te brengen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *