De omgekeerde correlatie tussen goud en de dollar: de goudprijs stijgt als de dollar daalt (en vice versa)

Vorig jaar bereikte de Amerikaanse dollarindex het hoogste niveau in 21 jaar, wat bijna leidde tot een staatsschuldencrisis in opkomende markten die zou zijn overgeslagen naar het wereldwijde financiële systeem.

In een interview merkte Peter Grandich, oprichter van Peter Grandich and Company, op dat opkomende markten die afhankelijk zijn van goedkoop geld het moeilijk zullen blijven hebben.

“Er zijn twee dingen die dood en begraven zijn: de globalisering en de grote kredietexpansie in de hele wereld. Dat heeft er toe geleid dat de dollar steeds meer onder druk is komen te staan. Met als gevolg dat de goudprijs er steeds beter in slaagt om een vuist te maken”, zei Grandich.

Als weerspiegeling van het sentiment uitgedrukt door Grandich, hebben veel analisten voorspeld dat goud de grootste winnaar zal blijven, aangezien de wereld zich weg van de Amerikaanse dollar diversifieert. Dat is een evolutie die ook de centrale banken wereldwijd niet is ontgaan.

In 2022 kochten centrale banken een record van 1.136 ton goud om hun externe reserves te diversifiëren. Hoewel dit jaar misschien geen nieuw record zal worden gevestigd, verwachten de analisten dat de centrale banken massaal goud blijven kopen.

Voor veel analisten hebben deze aankopen de goudmarkt volledig getransformeerd en een solide bodem onder de goudprijs elegd, aangezien de die goudprijs de afgelopen maand zonder veel zichtbare moeite ruim boven de $ kaap van 1.900 per ounce kon standhouden. Vanwege deze sterke handen onder de markt beginnen de beleggers echte waarde te zien in het edelmetaal.

Maar het is meer dan alleen geopolitieke onzekerheid die goud ondersteunt. Het edelmetaal blijft een aantrekkelijke veilige haven nu de wereld te maken heeft met een wereldwijde bankencrisis.

Hoewel de spanningen in de bankensector zijn afgenomen, zijn ze niet verdwenen. En dat is een andere factor die in het voordeel van het goud speelt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *