Dollar maakt steeds meer slagzij als reservevaluta van de wereld (en daar spint het goud garen bij)

Er zijn tal van redenen om optimistisch te zijn over het goud: een wereldwijde bankencrisis, een dreigende recessie en een aanhoudend hogere inflatie. Nu kunnen we daar ook de ondergang van de Amerikaanse dollar als reservevaluta van de wereld aan toevoegen.

Okay, de geruchten over de dood van de Amerikaanse dollar zijn misschien wat voorbarig, maar er is zeker een groeiende trend dat de wereld op weg is naar een financieel systeem met meerdere valuta’s. China en Rusland leiden de aanval om een internationaal erkende yuan te creëren die de dollar een oplawaai kan geven en de geleverde inspanningen beginnen vruchten af te werpen.

Afgelopen week heeft China aangekondigd dat het zijn eerste Liquid National Gas transactie in yuan heeft afgewikkeld op de Shanghai Petroleum and Natural Gas Exchange. Tegelijkertijd sloten China en Brazilië een deal om handels- en financiële transacties uit te voeren in yuan, waardoor de Amerikaanse dollar als betalingsmunt werd geschrapt.

In een andere krantenkop over de-dollarisering zei voormalig Goldman Sachs-hoofdeconoom Jim O’Neill, de persoon die de term BRICS bedacht – die Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika vertegenwoordigt – dat het handelsblok zich nog kan uitbreiden en de dominantie van de Amerikaanse dollar steeds meer zal uitdagen.

“De Amerikaanse dollar speelt nog steeds een veel te dominante rol in de wereldwijde financiën”, schreef hij in een paper gepubliceerd in het tijdschrift Global Policy. “Telkens wanneer de Federal Reserve Board periodes van monetaire verkrapping is begonnen, of juist versoepeling, zijn de gevolgen voor de waarde van de dollar en de domino-effecten dramatisch geweest. Stilaan is de wereld de capriolen van de dollar beu geworden.”

De overtuiging dat de wereld diversifieert weg van de Amerikaanse dollar leeft al jaren, maar de trend kreeg het afgelopen jaar een grote impuls toen westerse landen Rusland probeerden te straffen voor het binnenvallen van Oekraïne.

Onder leiding van de VS werd Rusland uit het Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications, of SWIFT-systeem, gezet en de economie van het land is verlamd door harde economische sancties. Sommige landen hebben de acties van het Westen beschreven als een bewapening van de Amerikaanse dollar en een nieuwe stijl van “vliegdekschipdiplomatie” om doelstellingen van het buitenlands beleid te dicteren.

Ondertussen hebben andere naties, en dat op een minder samenzweerderige manier, een meer praktische behoefte om weg te diversifiëren van de Amerikaanse dollar. Veel landen met opkomende markten hebben namelijk hun schulden uitgedrukt in Amerikaanse dollars en wanneer de dollar sterk is, hebben deze landen een veel grotere schuldenlast. Het zou deze landen dus goed uitkomen wanneer de dollar van het voorplan zou verdwijnen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *