Zilver deed het beter dan goud (maart was de beste maand in meer dan twee jaar voor het witte metaal)

Een verschuiving in het risicosentiment, in combinatie met een zwakke Amerikaanse dollar en groeiende verwachtingen dat de Federal Reserve de rentetarieven in de tweede helft van het jaar zal verlagen, dreef de zilverprijs vorige maand op. Een opmerkelijke vaststelling: het witte metaal deed het beter dan zijn gele neefje.  

Nu maart achter de rug ligt, blijkt dat zilver vorige maand een aanzienlijke stijging heeft gerealiseerd met een stijging van meer dan $ 3, of zijn beste maandelijkse prestatie sinds december 2020. De zilverfutures voor mei sloten vrijdag af op $ 24,235 per ounce, een stijging van 1% op de dag en bijna 4% voor de week.

De rally van zilver was zelfs sterker dan die bij het goud, aangezien de goud-zilverratio is gedaald tot het laagste punt in twee maanden en momenteel rond de 82 punten staat. Gisteren is de zilverprijs uitgebroken boven $ 25, vanmorgen werd er gehandeld aan $ 25,24.

Fawad Razaqzada, marktanalist bij Forex.com, zei vrijdag in een rapport dat de daling van de ratio vorige week tot onder de 86 punten een belangrijke technische stap was, die de ondersteuning van een bearish trendlijn doorbrak.

“Als de bullish trend voor beide metalen intact blijft, zou zilver helderder moeten schijnen. Dat is alleszins wat deze grafiek ons vertelt,” zei hij.

Kijkend naar de technische vooruitzichten van zilver, zei Razaqzada dat, nu de zilverprijs met hogere toppen en lagere dieptepunten op de grafiek noteert, het slechts een kwestie van tijd kan zijn voordat het edelmetaal boven de $24,50 per ounce uitbreekt en daarmee de neerwaartse trend van twee jaar doorbreekt.

Ole Hansen, hoofd grondstoffenstrategie bij Saxo Bank, zei dat zilver ruimte heeft om te stijgen naar $ 25 of zelfs $ 27 per ounce. Kijkend naar de fundamenten onder het witte metaal, zeiden de analisten dat zilver tegelijkertijd zowel profiteert van de status als een veilige haven als die van een riskant actief.

De analisten merken op dat het wegvallen van de angst over een wereldwijde bankencrisis enig optimisme voor de wereldeconomie genereert, wat de industriële component van zilver ondersteunt. Tegelijkertijd zorgt de bezorgdheid dat dit slechts een tijdelijke onderbreking in een grote crisis zou zijn voor de behoefte aan een veilige haven. En die veilige haven kan zilver bieden.

Zelfs als de bankencrisis is opgelost, zei Jonathan Butler, edelmetaalanalist bij Mitsubishi, dat een momenteel nog slapend probleem de vraag naar een veilige haven voor edelmetaal zou kunnen blijven ondersteunen: het snel naderende schuldenplafond.

“Het onpartijdige Congressional Budget Office schat dat de regering ergens deze zomer haar noodhulpmiddelen zal opgebruikt hebben, wat het vooruitzicht op een faillissement vergroot. Tenzij de wetgevers het plafond kunnen verhogen of opschorten. Er staat dus een tijd van onzekerheid voor de deur, waarbij de Amerikaanse regering kan worden gedwongen om meer bankdeposito’s te dekken, zilver (en dus ook goud) kan zodoende in trek blijven als veilige haven’, zei Butler in een rapport.

Hoewel er nog steeds aanzienlijke bullish support is voor zilver, zeiden analisten van TD Securities dat de markt op korte termijn wat winstnemingen zou kunnen zien. De bank voegde er echter aan toe dat het edelmetaal blijft profiteren van een solide fysieke vraag, met name uit China.

“Het witte metaal blijft een sterk risico-rendementsprofiel behouden, gezien de recente tekenen dat handelaren in Shanghai opnieuw zilver opkopen, wat wijst op een veerkrachtige vraag naar zilver “, aldus de analisten. “Dat gezegd hebbende, zal het witte metaal de ontsnappingssnelheid bereiken wanneer de prijs boven $ 25,20 / oz uitkomt, wat een hervatting van lange acquisities van trendvolgers zou bevorderen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *