Krachtige uitbraak van de goudprijs richting nieuwe recordhoogtes (en het stond in de sterren geschreven)

De goudprijs is dinsdag uitgebroken boven $ 2.000 en daar blijft het waarschijnlijk niet bij.

Met de piekprijs gisteren van $ 2.042 per ounce – een stijging van 2,1% op dinsdag – heeft de goudprijs minder dan 1,5% te gaan om zijn recordhoogte van $ 2.069,40 in 2020 te bereiken. Het glanzende, gele metaal is de afgelopen maand alleen al met 12% gestegen en is 25% gestegen vanaf het recente dieptepunt opgetekend in november. Vanmorgen werd er gehandeld aan $ 2.039,60.

De goudprijs wordt doorgaans bepaald door drie factoren. Een ons goud is meer dollars waard als de waarde van de dollar daalt. Lagere obligatierendementen betekenen minder concurrentie om goud, dat geen inkomen oplevert. En tenslotte maakt een grotere risicoaversie het glimmende metaal, dat onmiskenbaar de oudste waardeopslag van de mensheid is, plots weer populairder.

Goud heeft de trifecta bereikt. De obligatierendementen stortten in maart in – het rendement op 2-jaars Amerikaans schatkistpapier bedroeg dinsdag ongeveer 3,35%, een daling ten opzichte van 5,1% op het hoogtepunt begin vorige maand. Tegelijkertijd hebben de obligatierendementen in het buitenland veel beter standgehouden en wegen ze op de Amerikaanse dollar.

De maatregelen weerspiegelen de groeiende verwachtingen van een dreigend einde aan de renteverhogingen van de Federal Reserve en zorgen over een recessie in de VS, misschien al dit jaar te midden van onrust in de bankensector.

Dat de goudprijs zou uitbreken, stond in de sterren geschreven. De afgelopen dagen herstelde het goud zich steeds sneller wanneer er winstnemingen plaatsvonden. Wat een teken van onderliggende kracht was.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *