We mogen ons niet in slaap laten wiegen: aardgasprijzen kunnen nog steeds door het plafond vliegen (ze zijn recent weer verdubbeld)

De Europese aardgasprijzen zijn vorige week in slechts 10 handelsdagen verdubbeld, wat benadrukt dat de markt nog steeds op het randje bengelt wat de gasvoorraden betreft, ondanks opslagniveaus die recordhoogtes hebben bereikt voor de tijd van het jaar.

De prijs van de Europese gasbenchmark Title Transfer Facility (TTF) steeg donderdag maar liefst 27 procent op een dag tot € 49,50 per megawattuur, het hoogste niveau sinds begin april. Begin juni was TTF gezakt tot het laagste punt in twee jaar tijd op € 23/MwH.

Terwijl de prijzen nog steeds substantieel lager zijn dan hun pieken afgelopen zomer, toen de afsluiting van de Russische pijpleiding TTF de aardgasprijs naar duizelingwekkende hoogten van meer dan € 340/MwH stuwde, zeiden handelaren dat marktdeelnemers zenuwachtig blijven. Om de volatiliteit te onderstrepen, handelden de TTF-prijzen later even opniew onder de slotkoers van de vorige dag voordat ze met 7,3 procent stegen tot € 42,80. Dit soort bewegingen voorspelt niet veel goeds voor de toekomst.

Nieuwe berichten dat Nederland dit jaar plannen zal doorvoeren om zijn gasveld in Groningen – ooit Europa’s grootste bron van binnenlandse leveringen – te sluiten, brachten donderdag de rally op gang, terwijl de voorspellingen voor warmer weer en verlengingen van leveringsuitval op belangrijke velden in Noorwegen blijven stijgen. ondersteunende prijzen.

Verstoringen in de voorziening hebben de vrees vergroot dat de Europese gasmarkten zich nog steeds moeten aanpassen aan een nieuwe realiteit, waarin het veiligstellen van de invoer van vloeibaar aardgas over zee van cruciaal belang is voor het vervangen van de Russische pijpleidingvoorraden die vóór de invasie van Oekraïne aan 40 procent van de EU-vraag voldeden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *