Turkije maakt het weer erg bont: deze week kan de rente verdubbelen (maar kunnen de nieuwe monetaire autoriteiten stabiliteit brengen)

Verwacht wordt dat de nieuwe gouverneur van de centrale bank van Turkije deze week de rente zal verdubbelen, terwijl het verse financiële team van het land probeert de gehavende economie te stabiliseren.

Bedrijfsleiders en analisten verwachten dat het belangrijkste rentetarief van Turkije zal worden verhoogd van 8,5 procent naar 17 procent wanneer het monetair beleidscomité volgende week bijeenkomt, met Hafize Gaye Erkan voor het eerst aan het roer.

Om Turkije in de richting van een duurzaam economisch pad te sturen, zijn een sterke stijging van de financieringskosten en een verdere devaluatie van de lira nodig, waarbij de oorlogskas in vreemde valuta van het land op een gevaarlijke manier wordt uitgeput door een onorthodox beleid en ten minste $ 23 miljard werd gebruikt om de lira te ondersteunen vóór de verkiezingen in mei. Dat geld is weg en komt niet meer terug.

Het financiële leiderschap dat sinds zijn herverkiezing vorige maand door Recep Tayyip Erdoğan is opgesteld, onder leiding van Erkan en de onlangs benoemde minister van Financiën Mehmet Şimşek, staat voor steeds grotere uitdagingen terwijl ze proberen de economie van $ 900 miljard van de rand van de afgrond te halen.

Analisten en leidinggevenden verwachten ook dat de lira de komende 12 maanden nog eens met 17 procent zal dalen, volgens het onderzoek, na al met 64 procent te zijn gedaald sinds juni 2021, nu de regering haar inspanningen versoepelt om de daling te vertragen.

“Een ommekeer zal niet gemakkelijk te realiseren zijn, aangezien het recente economische beleid tot aanzienlijke anomalieën heeft geleid”, zei een senior analist bij de Turkse tak van een internationale financiële groep. “Zelfs als ze willen terugkeren naar orthodox beleid, kunnen die stappen bijwerkingen veroorzaken.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *