Zilver is veel te laag geprijsd gezien het dreigende aanbodtekort (en dat tekort wordt doodgezwegen)

Gezien de huidige macro-economische omgeving en de dynamiek van vraag en aanbod, is zilver aanzienlijk ondergewaardeerd op $ 24 tot $ 25 per ounce.

De bullish case voor zilver in de mainstream draait meestal om prijsinflatie. Er zijn zeker redenen om te denken dat de inflatie hardnekkiger is dan de machthebbers willen toegeven en dat de Federal Reserve de inflatiestrijd niet zal kunnen winnen. Dat is bullish voor zowel zilver als goud.

Maar we horen niet veel mensen in de mainstream media praten over het dreigende aanbodtekort op de zilvermarkt.

In feite zal de groeiende vraag naar zilver in de zonne-energie-industrie de komende jaren het aanbod waarschijnlijk aanzienlijk onder druk zetten, en de huidige prijs van zilver weerspiegelt niet de waarschijnlijke tekorten.

Hoewel mainstream hierover zedig zwijgen, weten mensen in de sector wel degelijk wat er aan de hand is. In een artikel zei Gregor Gregersen, CEO van Silver Bullion Pte Ltd., dat de aanstaande zilverschaarste in de hand wordt gewerkt door de snel groeiende vraag naar fotovoltaïsche energie”.

We zien nu al een druk op de toevoer van zilver, aldus Gregersen. Terwijl de vraag naar zilver in 2022 records vestigde in elke categorie, bleef het aanbod gelijk en daalde de mijnproductie met 0,6%. Dit resulteerde in een markttekort van 237,7 miljoen ounce in 2022.

Het was het tweede achtereenvolgende jaarlijkse tekort op rij. Het Silver Institute noemde het “misschien wel het grootste tekort ooit”. Het merkte ook op dat de gecombineerde tekorten van de voorgaande twee jaar de cumulatieve overschotten van de afgelopen 11 jaar ruimschoots compenseerden.

Deze trend zal naar verwachting niet omslaan. Zoals Gregersen opmerkte, is de productie van de zilvermijn gedaald door een gebrek aan investeringen.

De productie kan op korte termijn niet substantieel worden verhoogd, aangezien het meer dan 10 jaar kan duren voordat nieuwe mijnbouwactiviteiten worden gestart. Daarom zullen verhoogde zilverprijzen lange tijd niet leiden tot verhoogde mijnproductie.”

Ondertussen stijgt de vraag naar zonne-energie snel en dat zal de vraag naar zilver aanzienlijk doen stijgen.

De International Energy Association (IEA) voorspelt dat in 2023 de investeringen in de zonne-energie-industrie groter zullen zijn dan de hoeveelheid geld die in de olieproductie vloeit.

Vanwege de uitstekende elektrische geleidbaarheid is zilver een belangrijk element bij de productie van zonnepanelen. Het wordt gebruikt om elektrische ladingen uit de zonnecel en in het systeem te geleiden. Elk zonnepaneel gebruikt slechts een kleine hoeveelheid zilver, maar met de vraag naar zonnepanelen die elk jaar exponentieel groeit, tellen die kleine hoeveelheden zilver op.

Volgens een onderzoekspaper van wetenschappers van de Universiteit van New South Wales zullen fabrikanten van zonne-energie tegen 2027 waarschijnlijk meer dan 20% van de huidige jaarlijkse zilvervoorraad nodig hebben. En tegen 2050 zal de productie van zonnepanelen ongeveer 85-98% van de huidige wereldwijde zilveren reserves.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *