China blijft de goudmarkt domineren (en de Chinese centrale bank blijft haar goudvoorraden verder aanvullen)

In een bericht op Twitter zei Krishan Gopaul, senior analist van de World Gold Council, dat de People’s Bank of China in juni 21 ton goud kocht, daarbij verwijzend naar de bijgewerkte gegevens van de centrale bank.

“Dit is de achtste maand op rij dat er wordt gekocht, in totaal 165 ton. De totale goudreserves van het land bedragen nu 2.113 ton”, zei hij.

De afgelopen maanden hebben analisten opgemerkt dat de aanhoudende vraag van China naar goud deel uitmaakt van een tactiek om de yuan meer internationale geloofwaardigheid te geven. Tegelijkertijd maken de Chinese aankopen deel uit van het wereldwijd belangrijk thema van de-dollarisering.

“China wil geen dollars meer aanhouden voor handel, aangezien het een aantal handelsovereenkomsten heeft gesloten met grote grondstofleveranciers van pulp tot olie over de hele wereld die bestemd zijn om in renminbi te worden afgehandeld”, aldus Ralph Aldis, Senior Gold Portfolio Manager bij U.S. Global Investors.

Aldis voegde eraan toe dat hij verwacht dat China’s nieuwe goud opkoopwoede nog maar net is begonnen. Hij merkte daarbij op dat China nu al de op vier na grootste goudreserves ter wereld heeft.

“Ik denk dat je hun uiteindelijke bezit moet vergelijken met dat van de VS, dat staat op 8.133,46 ton,” zei Aldis. China gebruikt goud duidelijk als een soort reservevaluta.”

In een reactie op Twitter zei Fred Hickey, maker van de High-Tech Strategist-nieuwsbrief, dat de goudaankoop door de Chinese centrale bank een solide ondersteuning biedt voor het edelmetaal.

Hickey voegde eraan toe dat centrale banken zullen blijven diversifiëren weg van de Amerikaanse dollar naarmate de staatsschuld van de VS blijft groeien. Hickey wees erop dat de Amerikaanse staatsschuld met $ 1 biljoen is gestegen sinds de regering begin vorige maand wetgeving goedkeurde om het schuldplafond op te heffen.

“De uitgaven van de Amerikaanse overheid lopen uit de hand en het lijdt weinig twijfel dat dit een primaire katalysator is voor de goudaankopen door de buitenlandse centrale banken”, zei hij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *