Het Amerikaans schuldenplafond duikt weer op in de pers, maar is inmiddels een mondiaal probleem geworden

Miljardair-investeerder Ray Dalio luidt nogmaals de noodklok over de Amerikaanse schulden en zei dat obligaties tegen die achtergrond geen goede lange termijn investering zijn.

Als beleggers geen voldoende reële rente ontvangen, zullen ze hun obligaties verkopen, waarschuwde hij.

“En dat is geen goed nieuws voor de Amerikaanse overheid. Ik hoef geen obligaties meer te bezitten, momenteel denk ik dat contant geld een goede investering is.”

Een mondiale obligatiemarkt die al overbelast is met Amerikaanse schulden kan te maken krijgen met verkoopdruk die de rente omhoog stuwt, zegt Ray Dalio, oprichter van Bridgewater Associates.

Tijdens zijn toespraak op de 10e Milken Institute Asia Summit in Singapore vorige week donderdag merkte de miljardair-investeerder op dat het Amerikaanse ministerie van Financiën enorme hoeveelheden obligaties moet verkopen naarmate de federale tekorten toenemen en voegde eraan toe dat de situatie ook een mondiaal probleem is geworden.

Als de beleggers geen voldoende hoge reële rente ontvangen, zullen ze hun Amerikaanse staatsobligaties verkopen, waarschuwde hij.

“De vraag-aanbodverhouding is onevenwichtig en dat tegen de achtergrond van de grote hoeveelheid nieuwe obligaties. Het is nu kwestie van de vraag ‘kies je ervoor om de obligaties in bezit te verkopen?’ Persoonlijk ben ik van mening dat obligaties op de langere termijn geen goede investering zijn”, aldus Dalio.

Als er op grote schaal verkopen plaatsvinden, dwingt dit de rente verder omhoog, omdat de markt kopers van obligaties moet aantrekken. Dat betekent dat de monetaire autoriteiten voor een moeilijke opgave staan.

“Als de rente verder stijgt, moet de centrale bank dan een keuze maken: laten ze die rente stijgen met alle gevolgen van dien, of drukken ze geld bij en kopen ze zelf die obligaties? En dat heeft inflatoire gevolgen”, zegt Dalio. gezegd. “Het is die dynamiek die we nu zien gebeuren.”

De obligatiemarkt wordt overspoeld met Amerikaanse schulden. Alleen al in één kwartaal overspoelde het ministerie van Financiën de markt met 1 biljoen dollar aan schatkistbiljetten.

Intussen zullen, met een Amerikaanse schuld van 7,6 biljoen dollar die binnen een jaar moet worden afgelost, de kosten van de rente op die schulden waarschijnlijk een stijging van de rente inhouden.

Toen Dalio later op het Milken-evenement om zijn beleggingsadvies werd gevraagd, zei hij dan ook: “Ik wil geen schulden hebben, geen obligaties en geen andere schuldproducten. Momenteel is contant geld volgens mij een goede investering.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *