Goudprijs staat veel hoger dan in de huidige renteomstandigheden zou verwacht mogen worden

Wie of wat bepaalt de prijs van goud? Een groot deel van het afgelopen decennium was het antwoord eenvoudig: de prijs van geld. Hoe lager de rente daalde, hoe hoger goud steeg, en omgekeerd.

Goud is de ultieme ‘anti-dollar’ – een plek waar de beleggers terecht kunnen die fiatgeld wantrouwen – dus het leek logisch dat de goudprijs zou stijgen in een wereld met lage reële rentetarieven en goedkope dollars. Toen de rente steeg, werd goud, dat geen rendement oplevert, natuurlijk minder aantrekkelijk, waardoor de prijzen hadden moeten kelderen.

Dat was dus echter niet het geval.

Terwijl de voor de inflatie gecorrigeerde rente dit jaar steeg naar het hoogste niveau sinds de financiële crisis, heeft het edelmetaal nauwelijks met zijn ogen geknipperd. De reële rente – gemeten aan de hand van de 10-jaars inflatie beschermde staatsobligaties (TIPS) – steeg donderdag opnieuw naar het hoogste niveau sinds 2009, terwijl spotgoud diezelfde dag slechts 0,5% daalde. De laatste keer dat de reële rente zo hoog was, was goud ongeveer de helft waard.

Het ontrafelen van de relatie tussen goud en de reële rente zou een paradigmaverschuiving voor het edelmetaal kunnen betekenen, waardoor beleggers moeite zouden hebben om de ‘reële waarde’ ervan te berekenen in een wereld waar de oude vergelijkingen niet meer lijken te gelden. Het roept ook vragen op over de vraag of en wanneer de oude dynamiek zich opnieuw zou kunnen doen gelden – en als dat dit al het geval is – vanaf welke basis.

Dus wat houdt de goudprijs hoog?

Analisten wijzen op een combinatie van gretige aankopen door de centrale banken – geleid door China – en beleggers die nog steeds gokken op een economische vertraging in de VS die goed zal zijn voor goud, zelfs als het reguliere draaiboek zegt dat het tijd is om te verkopen.

“Onze modellen vertelden ons dat het goud op de huidige prijsniveaus 200 dollar te duur is op basis van de huidige rentestand”, zegt Marco Hochst, portefeuillemanager bij Berenberg. Toch houdt het uit meerdere activa gebalanceerde fonds van het bedrijf, ter waarde van 319 miljoen euro dat hij helpt beheren, nog steeds ongeveer 7% van zijn activa in goud aan. “Volgens ons ziet de toekomst er veel aantrekkelijker uit voor goud”, zo stelt Hochst klaar en duidelijk.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *