Koersval Chinese vastgoedaandelen laat niet veel goeds vermoeden

De Chinese vastgoedaandelen kelderden recent naar hun laagste niveau sinds oktober 2011, omdat de zorgen over de liquiditeit en de zwakke vraag naar woningen toenamen.

De Bloomberg Intelligence barometer voor vastgoedontwikkelaars ging vorige week flink lager. De grootste tegenvaller was CIFI Holdings Group Co., dat met 59% daalde toen de handel werd hervat na maanden van opschorting. De Bloomberg Intelligence is dit jaar ruim een derde gedaald, vergeleken met de daling van 9% in de bredere Hang Seng China Enterprises Index.

De uitverkoop heeft nu alle winsten van de sector tenietgedaan sinds de heropeningsrally van China eind oktober. Beleggers bereiden zich voor op verdere problemen bij een aantal noodlijdende bouwers, nadat beleidssteun er niet in is geslaagd een duurzaam herstel van de huizenverkopen te bewerkstelligen. Terwijl ontwikkelaars rekenen op de Gouden Week om het verkoopmomentum nieuw leven in te blazen, kan een stroom van negatieve krantenkoppen over de nood in de sector kopers weghouden.

Vorige week nog ontvouwde zich een nieuw drama bij de China Evergrande Group, waarbij het herstructureringsproces tot stilstand kwam en de voorzitter van het bedrijf onder politiecontrole werd geplaatst.

China Oceanwide Holdings Ltd. wordt anderzijds geliquideerd, terwijl Ping An Real Estate Co. ontkent dat het in gebreke is gebleven met zijn schulden nadat de toezichthouder van het bedrijf had toegegeven dat het een onderzoek was gestart naar een achterstallige afbetaling van een lening.

De volgende in het rijtje is nu Country Garden Holdings Co., waarbij de beleggers zich schrap zetten voor een mogelijk faillissement van deze grote vastgoedontwikkelaar.

De regering zal “uiteindelijk een oplossing moeten bieden aan Country Garden en andere falende of mislukte ontwikkelaars, anders zou het moeilijk zijn om het huizen- en beleggerssentiment te stimuleren”, zegt Jeremy Yeo, analist bij SMBC Nikko Securities Inc.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *