2023 dreigt opnieuw een verloren jaar voor obligatiebeleggers te worden (obligatiekoersen kunnen verder dalen als rente blijft stijgen)

Handelaren zijn bezorgd dat de recente uitverkoop op de Amerikaanse obligatiemarkt wellicht nog verder zal duren. De kosten van verzekering tegen een aanhoudende stijging van de rente op staatsobligaties – met name aan de lange kant van de curve – zijn naar het hoogste niveau gestegen sinds september vorig jaar, zo blijkt uit de handel in opties.

Er is sprake van een aantrekkende vraag naar 10-jarige opties die het risico dekken dat de rente eind oktober boven de 4,85% of meer zal stijgen, vergeleken met ongeveer 4,55% nu. Ondertussen meldt het laatste klantenonderzoek van JPMorgan Chase & Co. dat de shortposities in vijf weken naar het hoogste niveau zijn gestegen, terwijl positioneringsgegevens uit futures laten zien dat hedgefondsen hun short bets hebben uitgebreid en dat vermogensbeheerders de longposities in obligaties hebben teruggeschroefd.

Deze bewegingen weerspiegelen het steeds bearishere sentiment ten aanzien van de obligatiemarkt sinds beleidsmakers van de Federal Reserve vorige week aangaven dat ze de rente waarschijnlijk tot ver in 2024 hoog zullen houden. Dat heeft de rente omhoog gestuwd nu traders de verwachtingen herijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *