Schuldenlast wordt de wild card in het obligatiespel

Het moet gezegd dat de gemiddelde Belgische of Europese belegger niet, in tegenstelling tot zijn Amerikaanse collega, het grootste deel van zijn spaargeld aan het werk zet op de aandelenmarkt. Sommigen beleggen wel op de beurs, maar het is volgens Frank Vranken, hoofd investment strategie bij Bank de Rothschild Europe, niet zo gewoon als in de VS.

Bovendien valt ook op dat de spaarquote in Europa, die bijna 13% bedraagt, duidelijk hoger ligt dan die in de VS die maar  rond de 4% ligt. Niet onbelangrijk wanneer we weten dat het momenteel mogelijk is om spaargeld te beleggen in obligaties op 2 jaar of obligaties op 3 jaar met een rendement tussen 3 en 4%. En dat na jaren gekenmerkt door negatieve rentetarieven.

Sparen mét rendement is niet onbelangrijk, omdat het toekomstige consumptie beschermt, zelfs als de inflatie nog steeds hoger is dan de (weliswaar stijgende) rentetarieven. Dat is de reden waarom het Oude Continent volgens Vranken beter af zou kunnen zijn dan de VS in deze omgeving van stijgende tarieven. Het consumentenvertrouwen is in Europa misschien meer afgeschermd dan in de VS, maar de inflatie moet meer omlaag.

Er zit echter nog een andere wending in het verhaal. De Europese overheden hebben net als de VS een zware schuldenlast en zullen dit jaar en de komende jaren enorme bedragen moeten lenen. Al dat papier zal geabsorbeerd moeten worden. In 2023 zal er ongeveer 1,3 triljoen euro bruto worden uitgegeven, een enorm bedrag. En zonder de hulp van de ECB die op het punt staat QT te starten, wordt dat waarschijnlijk geen sinecure.

Zal het toenemende aanbod van obligaties dus niet leiden tot hogere opbrengsten, waardoor kopers worden overtuigd om een afwachtende houding aan te nemen terwijl ze hopen nog hogere rendementen te realiseren?

De vooruitzichten voor de VS zijn zelfs nog moeilijker te voorspellen nu het debat over het schuldenplafond nog steeds in de coulissen wacht en mogelijk een cliffhanger veroorzaakt. Het resultaat is dat Europese financiële markten voorlopig de voorkeur kunnen krijgen. Hogere rentetarieven zijn ook in het voordeel van aandelen uit de oude economie, wat positiever is voor Europa. Maar met Europa weet je natuurlijk nooit wat er kan gebeuren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *