Powell duwt de goudmarkt (nogmaals) in het defensief (maar hoe lang kan dat nog blijven duren?)

De goudprijs stortte (bijna) in toen de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, de Amerikaanse wetgevers (zeg maar het Amerikaanse Congress) vertelde dat de rentetarieven waarschijnlijk hoger zullen zijn dan eerder werd gedacht.

“De meest recente economische gegevens zijn sterker dan verwacht, wat suggereert dat het uiteindelijke renteniveau waarschijnlijk hoger zal zijn dan eerder werd verwacht”, getuigde Powell tijdens een hoorzitting voor de Senaatscommissie voor het bankwezen.

Goud daalde onmiddellijk in het licht van de opmerkingen van Powell tot onder het niveau van $ 1.820.

Powell wees op een krappe arbeidsmarkt, solide consumentenbestedingen, industriële productie en hoger dan verwachte inflatiecijfers.

“Die hebben de afbrokkelende trend die we een maand geleden in de inflatiecijfers zagen gedeeltelijk omgekeerd. Een deel van deze omkering weerspiegelt waarschijnlijk het ongebruikelijk warme weer in januari in een groot deel van het land. Toch suggereert de omvang van de omkering dat de inflatiedruk hoger is dan verwacht ten tijde van de vorige meeting van het Federal Open Market Committee (FOMC),’ getuigde Powell.

Als deze sterke datatrends aanhouden, zou de Fed haar renteverhogingen kunnen versnellen, waarschuwde de voorzitter van de Fed.

“Als de totaliteit van de gegevens zou aangeven dat een snellere verkrapping gerechtvaardigd is, zouden we inderdaad bereid zijn om het tempo van de renteverhogingen op te voeren. Om de prijsstabiliteit te herstellen, zullen we waarschijnlijk nog enige tijd een restrictief monetair beleid moeten voeren.”

Hij voegde eraan toe dat het proces om de inflatie terug te brengen tot de 2%-doelstelling van de Fed nog een lange weg heeft te gaan en erg hobbelig kan zijn.

Volgens de CME FedWatch Tool begonnen de markten na de getuigenis van Powell tijdens de bijeenkomst in maart een kans van 66% op een stijging van 50 basispunten in te prijzen. Dit is opnieuw een versnelling nadat de Fed in februari besloot het tempo van de verhogingen te vertragen tot 25 basispunten.

De Fed-voorzitter zei ook dat de macrogegevens die in de komende twee weken worden vrijgegeven erg belangrijk zijn, omdat ze zullen bepalen hoe hoog en snel de Amerikaanse centrale bank bereid is de rente te verhogen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *