Hoe hoog zal de rente stijgen (en wanneer zullen de spaarders daar garen bij kunnen spinnen)?

Het Nederlands Financieel Dagblad pakte uit met een spraakmakende kop: wen er maar (beter) aan, de rente op de markten gaat razendsnel omhoog. Daarbij stelde de krant de volgende vraag: ‘Kan het gebeuren dat de hypotheekrentes stijgen naar vroeger gangbare niveaus van 6% of 7%, als de ECB de teugels verder aanhaalt en de kapitaalmarktrente oploopt?’ Het antwoord op die vraag is volgens ons een onomstreden ‘ja’. Het volstaat om daarvoor naar de VS te kijken.  

Het verhogen van de rentetarieven door de Fed om de Amerikaanse economie opzettelijk te vertragen, is geen taak voor bangeriken. Maar die taak lijkt steeds moeilijker te worden. Want wanneer is genoeg inderdaad genoeg?

Na vorig jaar de rentetarieven te hebben verhoogd in een tempo dat niet meer is voorgekomen sinds de laatste keer dat de inflatie 40 jaar geleden zo hoog opliep, zullen Fed-functionarissen binnenkort moeten beslissen wanneer het tijd is om te stoppen met het duurder maken van geld lenen. Het resultaat kan ernstige gevolgen hebben voor de koopkracht van Amerikanen, voor de arbeidsmarkt en de voor Amerikaanse economie tout court.

Een pauze in het verhogen van de rente loert nog niet om de hoek, maar het debat over wanneer te stoppen zou binnenkort kunnen oplaaien. Ambtenaren verhoogden in februari de rente met een kwart procentpunt, de kleinste renteverhoging sinds afgelopen maart en een terugval ten opzichte van de enorme stijgingen van een half en driekwart punt waar de Fed zes opeenvolgende vergaderingen aan vasthield.

Net als een vliegtuig dat afvlakt zodra het zijn kruishoogte bereikt, denken ambtenaren dat de rentetarieven uiteindelijk een niveau zullen bereiken dat hoog genoeg is om na verloop van tijd de vraag te beteugelen en de inflatie te onderdrukken. Pas sinds september hebben de rentetarieven een niveau bereikt waarvan wordt aangenomen dat het de economische groei beperkt, en het kan vaak maanden, zo niet een jaar duren voordat het monetaire beleid zich die genoeg in de economie heeft verspreid.

Maar de signalen worden inmiddels steeds sterker dat de inflatie wel eens hardnekkiger zou kunnen zijn dan tot dusver werd aangenomen. En dat we kunnen fluiten naar opnieuw lagere rentevoeten ergens in de tweede helft van dit jaar of in 2024. Misschien zullen we zelfs de komende jaren moeten leren leven met hogere rentevoeten. In de VS, maar ook hier. De hoge diensteninflatie in de euroregio is voor de ECB reden om aan de renteknop te blijven draaien, in opwaartse richting wel te verstaan. Het gedrag van de vastgoedaandelen op de Brusselse beurs doet in dat verband de wenkbrauwen fronsen. De koersen van die aandelen waren begin dit jaar gestegen in het vooruitzicht van lagere rentevoeten. Maar die stijging is voorlopig stilgevallen en dat is volgens ons een veelzeggend signaal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *