Inflatie is een wereldwijd probleem (en dat zal vroeg of laat hoe dan ook in het voordeel van de goudprijs spelen)

Inflatie wordt een wereldwijd probleem en dat zou goed kunnen zijn voor de goudprijs, aangezien investeerders beginnen te verwachten dat centrale banken hun agressieve monetaire beleid handhaven en ze de wereldeconomie mogelijk in een recessie duwen.

In de VS blijft de inflatie aanhoudend boven de doelstelling van 2% van de Federal Reserve; de Europese economie staat echter voor een nog grotere dreiging, aangezien analisten waarschuwen dat een record kerninflatie aangeeft dat hogere consumentenprijzen ingeburgerd raken.

De afgelopen drie maanden heeft de kerninflatie in Europa een recordhoogte bereikt.

Donderdag 2 maart meldde Eurostat dat de kerninflatie voor het jaar in februari met 5,6% was gestegen, wat aanzienlijk beter was dan de verwachting dat de consumentenprijzen op 5,3% zouden blijven.

Tegelijkertijd steeg de totale inflatie, hoewel hoog, in een trager tempo met 8,5%, vergeleken met de jaarlijkse stijging van 8,6% in januari. De inflatie was echter nog ‘heter’ dan verwacht, want er was gerekend op een daling tot 8%.

De laatste economische gegevens zijn er verantwoordelijk voor dat de economen hun verwachtingen over het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank hebben bijgesteld. Veel economen hadden verwacht dat de ECB haar rentetarief met 50 basispunten zou verhogen tijdens haar volgende vergadering om vervolgens de rente stabiel te houden voor de rest van het jaar.

Maar dat sentiment is inmiddels omgeslagen. Er wordt nu verwacht door de analisten dat de ECB de rente hoger zal verhogen en haar agressieve monetaire beleid langer zal volhouden dan aanvankelijk verwacht.

“De stijging van de kerninflatie in februari zal de overtuiging van de beleidsmakers van de ECB versterken dat aanzienlijke renteverhogingen nodig zijn. Al geruime tijd voorspellen we een verhoging van 50 basispunten tijdens de komende vergadering en nog eentje met 50 basispunten in mei, maar verdere verhogingen op latere vergaderingen nu ziet er steeds waarschijnlijker uit”, zei Jack Allen-Reynolds, plaatsvervangend hoofdeconoom van de eurozone bij Capital Economics, in een notitie na de inflatiegegevens.

Er ontstaat nu een consensus dat de depositorente van de ECB een piek zal bereiken van 4%, een stijging ten opzichte van het huidige niveau van 2,5%.

In Noord-Amerika zien de markten een groeiende kans dat de Fed Funds-rente een piek zal bereiken van 6% in plaats van de huidige bandbreedte van 4,50% tot 4,75%.

Ondanks de groeiende agressieve retoriek aan weerszijden van de Atlantische Oceaan, lijkt de goudmarkt zich staande te houden. Sommige grondstoffenanalisten merken op dat het bullish potentieel voor de euro, aangezien de ECB de rente meer moet verhogen dan de Federal Reserve, op korte termijn voor wat momentum zorgt voor goud.

“We denken dat EUR/USD hier een bodem aan het vinden is, deels omdat de Amerikaanse rentemarkt nu veel heeft in geprijsd, en deels omdat de Europese rentemarkt meer renteverhogingen te verrekenen heeft”, schreven valuta-analisten van Société Générale in een rapport.

Grondstoffenanalisten hebben gezegd dat elke zwakte van de Amerikaanse dollar positief zou zijn voor goud.

Vanuit een breder gezichtspunt biedt hoge inflatie ook een unieke kans voor goud, aangezien beleggers over de hele wereld proberen hun koopkracht te behouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *