Zal het rendement op staatsobligaties volgend jaar om de verkeerde redenen stijgen?

Het rendement op staatsobligaties zal in 2023 waarschijnlijk stijgen om de verkeerde redenen, aldus Peter Toogood, chief investment officer bij Embark Group, nu de centrale banken hun inspanningen opvoeren om hun balansen te verkleinen.

Centrale banken over de hele wereld zijn het afgelopen jaar overgeschakeld van kwantitatieve versoepeling – waarbij ze obligaties kopen om de prijzen op te drijven en de opbrengsten laag te houden en zo in theorie de financieringskosten verlagen en de uitgaven in de economie ondersteunen – naar kwantitatieve verkrapping, inclusief de verkoop van activa om het tegenovergestelde effect te bereiken en vooral om de inflatie in toom te houden. Obligatierendementen bewegen omgekeerd aan de obligatiekoersen, wanneer het rendement stijgt dalen de koersen en vice versa.

Een groot deel van de beweging in zowel de aandelen- als de obligatiemarkten in de afgelopen maanden was toegespitst op de hoop van beleggers, of het opdrogen daarvan, op een zogenaamde “pivot” van de Amerikaanse Federal Reserve en de andere centrale banken. Of met andere woorden: op de verwachting dat deze zouden stoppen met het verhogen van de basisrentetarieven, terwijl zelfs een daling van de rentevoeten voorzichtig wordt verrekend.

De markten hebben de afgelopen weken korte rally’s gekend op basis van gegevens die erop wijzen dat de inflatie in veel grote economieën mogelijk een hoogtepunt heeft bereikt.

“De inflatiegegevens blijven echter mijn grootste zorg voor volgend jaar. Ik denk nog steeds dat de obligatierendementen om de verkeerde redenen zullen stijgen. Ik denk nog steeds dat we in september van dit jaar een mooie waarschuwing kregen over wat er zal gebeuren als regeringen doorgaan met geld uitgeven zoals ze dat de afgelopen jaren hebben gedaan”, stelde Toogood gisteren donderdag”. De kans is volgens Toogood dus groot dat de centrale banken in 2023 gedwongen zullen worden om de rente verder te verhogen, zodat van een ‘pivot’ geen sprake zal zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *