Is de pijn op de aardgasmarkt uiteindelijk toch maar tijdelijk? En het bereikte Europese akkoord dus vijgen na Pasen?

Het was groot nieuws deze week: na maandenlang onderhandelen is er nu toch een akkoord over een Europese maximumprijs voor aardgas op de groothandelsmarkten. De prijs wordt geplafonneerd op 180 euro per MWh. Dat hebben de ministers van Energie van de EU-landen afgesproken.

Aan de plafonnering van de prijs zijn een aantal voorwaarden verbonden. Het mechanisme treedt pas in werking als er op de Amsterdamse aardgasbeurs TTF gedurende drie dagen meer dan 180 euro per MWh wordt geboden. Het mechanisme wordt stilgelegd bij een stijgende vraag of wanneer de zekerheid van bevoorrading in het gedrang komt. Het plafond van 180 euro geldt bovendien pas vanaf 15 februari. Inderdaad, wanneer de lente in de verte al zichtbaar wordt.

Maar hoe is de situatie op de aardgasmarkt? KBC Securities stelt vast dat de aardgasprijs al enkele dagen daalt. In Europa werd gisteren de kaap van 100 euro per MWh naar beneden doorbroken, terwijl de Amerikaanse gasprijs terugviel eerder deze week tot 5,4/MMBtu, het laagste niveau in bijna zes maanden.

De Europese gasprijs lijkt dit jaar dus onder de 100 euro per MWh af te kunnen klokken. In dat kader een interessant cijfer: de prijs noteert nu al 41% lager op jaarbasis. De markt houdt overal rekening met een lagere vraag, ook in de VS.

Daar zou de gigantische Freeport LNG exportfabriek binnenkort nochtans weer de werkzaamheden kunnen hervatten, maar de impact op de ongeveer 25 miljoen kubieke gasontvangsten per dag (mmcfd) aan gas zou beperkt blijven. Dat er een explosie gemeld werd in een Russische pijpleiding die gas naar Europa brengt beïnvloedde de prijs niet.

Is het opleggen van een Europese maximumprijs belangrijk voor de aardgasmarkt? Eigenlijk komt het akkoord veel te laat, want de aardgasprijs heeft, zoals hierboven heeft kunnen lezen, al een forse correctie ondergaan. Uiteraard kan niemand de toekomst voorspellen, maar we sluiten niet uit dat die 180 euro op korte of middellange termijn niet meer bereikt zal worden. Waardoor het afgesloten akkoord als vijgen na Pasen mag worden beschouwd. Het akkoord was enkele maanden geleden nuttig toen de aardgasprijs piekte, maar is dat nu niet meer. Het kan hooguit nog worden beschouwd als een soort valscherm wanneer de situatie op de markt weer eens uit de hand loopt.

In dat verband verwijzen we naar de oliemarkt. De olieprijs piekte eerder dit jaar rond 120 dollar, maar was gisteren teruggevallen tot (voor de Amerikaanse variëteit West Texas Intermediate) teruggevallen tot in de buurt van 75 dollar. De ervaring leert dat markten in beide richtingen steeds overdrijven. Dat was zo met olie en dat lijkt ook met aardgas het geval te zijn. Tegen die achtergrond zou het afgesloten over een Europese maximumprijs voor aardgas op de groothandelsmarkten een slag in het water kunnen zijn. Much ado about nothing, dus. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *