Inflatie daalt niet snel genoeg: moet de rente in Europa nog 3x met een half procent omhoog?

Vorige week verhoogden de Federal Reserve Board en de Europese Centrale Bank elk hun basisrente met een half procentpunt en spraken beiden de noodzaak uit om de inflatie te blijven bestrijden met extra renteverhogingen.

Deze renteverhogingen, aangekondigd op een moment dat de CPI-inflatie in zowel de VS als de eurozone vertraagde, gaven aan dat beide centrale banken vinden dat het huidige renteniveau niet hoog genoeg is om de inflatie terug te brengen tot het streefpercentage van 2%.

Fed-voorzitter Jerome Powell zei op zijn post-FOMC-persconferentie op 14 december dat een van de redenen om door te gaan met verkrappen was dat de inflatie niet zoveel was afgekoeld als hij had verwacht als reactie op de eerder doorgevoerde renteverhogingen van de Fed.

Zijn opmerking suggereert dat er een aanzienlijke kloof is tussen het verwachte effect van de aanhoudende monetaire verkrapping en de daadwerkelijke impact er van.

Zowel de Fed als de ECB voorspellen een reële bbp-groei van +0,5% in 2023, wat aangeeft dat ze verwachten dat hun economieën bijna tot stilstand zullen komen als reactie op de verstrakking door de centrale bank.

De ECB maakte zich duidelijk zorgen dat ze achterop de Fed is geraakt

ECB-president Christine Lagarde merkte op dat de Europese centrale bank meer werk te doen heeft dan de Fed, onder andere omdat de eurozone een hogere jaar-op-jaar inflatie heeft (+10,0%) dan de VS ( +7,1%) en omdat de beleidsrente van de ECB lager blijft dan die van de Fed.

Concreet zei ze dat de momenteel beschikbare gegevens een nieuwe renteverhoging van 50 basispunten voorspellen bij de volgende vergadering van de ECB en mogelijk ook bij die daarna bij die daarna…”

Dat maakt het volgens Nomura zeer waarschijnlijk dat de ECB nog drie renteverhogingen van 50 basispunten zal doorvoeren. Het is uiterst ongebruikelijk dat een gouverneur van een centrale bank zo’n verklaring aflegt – aangezien niemand weet wat de toekomst zal brengen.

Haar opmerkingen suggereren dat de ECB buitengewoon bezorgd is over de inflatie. Die indruk werd nog eens versterkt toen president Lagarde zei dat de Bank in maart zou beginnen met het proces van kwantitatieve verkrapping (QT).

Voorzitter Powell kondigde begin dit jaar expliciet zijn voornemen aan om afgelopen lente met QT te beginnen, en het daadwerkelijke aanscherpingsproces begon in juni. Het feit dat de QT van de ECB negen maanden na die van de Fed komt, kan een van de redenen zijn waarom mevrouw Lagarde zei dat de centrale bank van de eurozone meer terrein te bestrijken heeft.

Volgens de aankondiging zal de ECB QT in maart beginnen door ervoor te kiezen om gemiddeld € 15 miljard per maand niet te herinvesteren in aflossingen op aflopende effecten, waarbij dat bedrag geleidelijk zal worden verhoogd naarmate de tijd verstrijkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *