Vertrouwen Vlaamse ondernemers neemt een forse duik, maar wordt het inflatiegevaar niet overschat?

Vertrouwensverlies bij de Vlaamse ondernemers is erg groot, het vertrouwen in de toekomst was enkel in 2020 en 1993 nog lager dan in 2022. Met daarbij vooral pessimistische verwachtingen rond laattijdige betalingen en rendabiliteit. Eén en ander stond te lezen in een persbericht dat door UNIZO de wereld ingestuurd.

Voor het vijfde kwartaal op rij heeft de KMO-Barometer,  de conjunctuurbarometer voor de Vlaamse zelfstandige ondernemers en kmo’s die UNIZO elk kwartaal opmaakt, een negatieve score. Het ondernemersvertrouwen blijft diep onder nul. De meest pessimistische verwachtingen zijn er zoals hierboven gezegd rond laattijdige betalingen, rendabiliteit en kasstroom.

De redenen voor de negatieve ondernemersconjunctuur  zijn niet ver te zoeken: de hoge energie-, grondstof, transport- en loonkosten wegen op de bedrijven. De KMO-barometer peilt naar 9 verschillende indicatoren. Vooral de actuele en toekomstige situatie op vlak van rendabiliteit en de bezorgdheid om laattijdige betalingen van de  klanten vallen daarbij op.

De inflatie blijft de grote boeman van veel bedrijven. Een andere belangenorganisatie, VKW, stond nog even stil bij de loonstijgingen die in ons land op 1 januari vanwege de hoge inflatie doorgevoerd worden. Veel bedrijven zullen de lonen met circa 11% moeten optrekken, want zonder overdrijving in de huidige periode een heuse heksentoer mag worden genoemd. Bovendien getuigt een dergelijke loonsverhoging van weinig realiteitszin.

Het VKW verwijst naar de Duitse deelstaat Baden-Würtemberg, waar IG Metall akkoord ging met een loonsverhoging van 5,20%, zijnde de helft van deze waar de Belgische bedrijven mee worden opgezadeld. Het heeft geen zin het licht van de zon te loochenen: de inflatiecijfers zijn ontoelaatbaar hoog. Maar zijn die inflatiecijfers niet overschat. Energie is inderdaad flink duurder geworden, maar veel gezinnen hebben nog een vast contract en zijn dus ongevoelig voor de duurdere energie. Wat betekent dat veel werknemers niet vergoed worden voor de inflatie, maar wel nog eens een extra loonopslag krijgen. Die kan dus oplopen tot 11+% en daar nog een paar procenten bovenop. Ze mogen zich misschien zo niet rijk rekenen, maar de bedrijven zijn wel de dupe van de zaak. In Baden-Würtemberg horen we ze in hun vuistje lachen: de bedrijven aldaar krijgen een extra voorsprong op de onze. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *