Zilver is een kameleon, zilverprijs houdt stand rond $ 24 per troy ounce

Zilver is een soort kameleon, die het ene moment het gezicht van een monetair metaal aanneemt en het volgende moment zichzelf transformeert in een industrieel metaal en dat telkens wanneer men dit het minst verwacht. Dit zou de bijna één-op-één correlatie verklaren tussen de prijs van koper en de prijs van zilver tijdens bepaalde perioden waarin de economische omstandigheden neigen naar wereldwijde groei of naar versnellende inflatie.

In de afgelopen 25 jaar hebben koper en zilver een nauwe correlatie gehad met vergelijkbare pieken in 2008 en 2020.

In de jaren zeventig, toen zilver steeg van $ 1,50 naar $ 50, kreeg koper pas in de laatste helft van het decennium een boost en dat meer bepaald tijdens de laatste piek in de Amerikaanse inflatie. De zilverprijs ging toen van $ 0,60 / lb. tot US $ 1,50 / pond. over 24 maanden.

De vergelijkbare pieken in 2008 en 2020 van koper en zilver vonden allemaal plaats vlak voor periodes met bewogen gebeurtenissen zoals de Sub-prime meltdown en de Covid-crash.

Hoewel dit het imago van zilver als industrieel metaal lijkt te bevestigen, bewogen zilver en goud bij de eerste lancering van de Great Commodity Supercycle van 2001-2008 meer samen dan zilver en koper, waardoor de illusie ontstond dat zilver meer een monetair dan een metaal was.

2023 kondigt zich als een goed jaar aan voor zilver. In 2023 komen drie krachtige drijfveren in het spel en die zullen niet alleen zilver op sleeptouw nemen, maar ook op de andere metalen zoals koper, die op langere termijn te lijden hebben fundamentele bevoorradingsproblemen, omdat ze gedwongen waren de normale CAPEX-cycli te omzeilen die de wereldwijde reserves aanvullen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *