Help, mijn beleggingsfonds bakte er in 2022 niets van

Eind 2021 bedroeg het netto actief van de in België publiek verdeelde fondsen 275,4 miljard euro, zo blijkt uit de cijfers van de Belgische Vereniging van Asset Managers (BEAMA). De Belgische fondsensector kende gedurende de eerste negen maanden van 2022 in alle kwartalen een terugval van het netto actief door toedoen van koersverliezen opgetekend door de onderliggende

activa. De sector van de beleggingsfondsen hoopt dus zo snel mogelijk een streep te mogen trekken onder dit jaar.

Kortom, onder impuls van de koersverliezen van de onderliggende activa lag het netto actief van de in België publiek verdeelde fondsen eind september 2022 14,4 %, ofwel 39,7 miljard euro lager dan eind 2021.

Het is hierbij belangrijk om, als belegger, in het achterhoofd te houden dat deze koersverliezen zich pas vertalen in effectief kapitaalsverlies zodra men overgaat tot de verkoop van zijn of haar fondsen.

De voorlopige indicaties (evolutie oktober en november) voor het vierde kwartaal van 2022 wijzen op een licht herstel van het netto actief van de Belgische fondsensector ten gevolge van een beursrally tijdens het jaareinde, doch de laatste dagen van december kunnen ook hier nog roet in het eten gooien n.a.v. de aankondigingen van de FED en ECB om de rente te blijven verhogen. Het goede nieuws is dat de Brusselse beurs een paar goede dagen achter de rug heeft. Wat de pijn enigszins kan verzachten.

Wat is de moraal van het verhaal? Beleggen in beleggingsfondsen is een dure aangelegenheid, hoe men het ook draait of keert. De banken trekken er zich niets van aan of de belegger al dan niet een positief resultaat kan boeken, zij steken de beheerskosten hoe dan ook op zak. Wie in 2022 is ingestapt, heeft bovendien een stevig pakket instapkosten moeten betalen. Van enig rendement op haar spaarcenten is dan ook geen sprake. Is er dan echt geen andere aanpak mogelijk, waarbij bijvoorbeeld de bank alleen een vergoeding mag opstrijken wanneer ook de klant geld heeft verdiend. Tegen dergelijke regeling zal de verzamelde banksector zich op leven en dood te weer stellen. Hun winstgevendheid is namelijk heilig en die laten ze zich door niemand afpakken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *