Goudprijs klampt aan rond $ 1.800

De goudprijs kelderde op donderdag en viel terug tot onder het niveau onder de $1.800 nadat de dollar terrein won nadat een reeks sterke Amerikaanse macro-economische gegevens de bezorgdheid deed toenemen dat de Federal Reserve vast zou houden aan haar agressieve verkrappingspad. Inmiddels heeft de goudprijs zich opnieuw herpakt, vanmorgen werd er gehandeld aan $ 1.805.

Uit economische gegevens die donderdagochtend door het Amerikaanse ministerie van Handel werden vrijgegeven, blijkt dat het bruto binnenlands product, de breedste maatstaf van de Amerikaanse economie, tussen juli en september jaarlijks met 3,2% groeide als gevolg van sterke consumentenbestedingen. Dat was boven het cijfer van 2,9% van een maand geleden.

De goudprijs kelderde na het vrijgeven van de gegevens op donderdagochtend, toen de ICE U.S. Dollar Index, een maatstaf voor de kracht van de dollar ten opzichte van een mandje rivalen met 0,4% steeg tot 104,55, terwijl het rendement op de beleidsgevoelige 2-jaars Treasury scherp daalde van 4,244% ten opzichte van 4,213% op woensdag. Het herstel van de goudprijs liet echter niet op zich wachten.

“De risico’s van meer renteverhogingen door de Fed blijven op tafel liggen, aangezien het erop lijkt dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal opnieuw iets sterker was en de arbeidsmarkt erg krap blijft”, schreef Edward Moya, senior marktanalist bij OANDA. “De rally van goud viel zodoende stil, maar uiteindelijk kon de goudprijs toch aanklampen boven het niveau van $ 1.800.”

Anderzijds, terwijl het bbp hoger uitkwam dan verwacht wat de dollar deed stijgende, daalde de index van de voorlopende indicatoren in de VS in november met een scherpe 1%, wat de negende daling op rij markeerde. Daarmee is de vrees op recessie fors toegenomen. De Leading Economic Index (LEI) is een maatstaf van 10 indicatoren die is ontworpen om te laten zien of de economie beter of slechter wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *