Hoe goed nieuws slecht nieuws kan zijn voor aandelen (en het omgekeerde geldt ook)

Goed nieuws was donderdag op de beurs van Wall Street slecht nieuws voor aandelen. Een opwaartse bijstelling van het bruto binnenlands product (bbp) over het derde kwartaal toonde een verrassend veerkrachtige Amerikaanse economie aan.

De markt deinsde echter terug voor deze aangename verrassing, in de overtuiging dat dit de Federal Reserve meer ruimte zou kunnen geven om de rentetarieven te verhogen. Wat dan weer nadelig is voor de beurs.

Om te beginnen met de economische gegevens toonde de derde schatting van het bbp van het Bureau of Economic Analysis van het derde kwartaal aan dat de Amerikaanse economie er in de periode juli tot september beter aan toe was dan eerder werd gedacht. Het reële bbp, dat is gecorrigeerd voor inflatie, steeg in het derde kwartaal met 3,2% op jaarbasis, vergeleken met een eerdere schatting van 2,9%. De gegevens over het derde kwartaal markeren ook een scherpe ommekeer ten opzichte van het tweede kwartaal, waarin het reële bbp met 0,6% kromp.

Werden deze cijfers op de beurs op gejuich onthaald? Dat was geenszins het geval: alleen al in december daalden de S&P 500, de Dow Jones Industrial Average en de Nasdaq Composite met respectievelijk meer dan 5%, 3% en 7%. De verkoopdruk op de markten is teruggekeerd nadat de Fed tijdens haar laatste beleidsvergadering eerder deze maand een renteverhoging van 50 basispunten had doorgevoerd, waardoor de referentierente op het hoogste niveau sinds 2007 kwam. Kort samengevat komt er op neer dat meevallende macro-economische cijfers de beurskoersen in correctiemodus brengen. Wat op het eerste gezicht een contradictio in terminis lijkt te zijn.

Vooral beginnende beleggers voelen zich in de huidige economische omstandigheden als een kat die haar eigen jongen niet meer kan terugvinden. Concreet gezegd begrijpen ze er geen bal meer van, want van dit soort gedrag vinden ze in Beleggen voor Dummies geen spoor terug. Wat eens te meer aangeeft dat wie in aandelen wil beleggen, hoe dan ook beslagen op het ijs moet komen.

Blijkt namelijk dat de publicatie van macro-economische factoren naargelang van de marktomgeving tegenstrijdige reacties op de beurs kan veroorzaken. Het komt er dus op aan om de vinger aan de pols te houden om te proberen in te schatten hoe de beurs op ‘iets’ zal reageren. Van een beginnende belegger kan onmogelijk worden verwacht daartoe in staat te zijn. Wat eens te meer het belang van een goede begeleiding bij de ‘beursgang’ bewijst. Wie zich onbeslagen op het beursijs waagt, mag er donder op zeggen dat hij of zij vroeg of laat een flink pak voor de broek krijgt. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *