Wat mogen we geloven van de verslaggeving over de oorlog in Oekraïne en wat mogen we niet geloven?

Maandag maakten de Oekraïense Special Operations Forces in een Telegram-post bekend dat de commandant” van de Zwarte Zeevloot een van de 34 officieren was die omkwamen bij de aanval van afgelopen vrijdag op het hoofdkwartier van de vloot in Sebastopol.

Deze commandant van de vloot is Viktor Sokolov. In de verklaring met gebalde vuisten werd beweerd dat hij was gedood en dat er bovendien tientallen andere doden waren, waaronder de hogere leiding van de vloot. Oekraïne sprak van een grote overwinning, maar eens te meer bleek dat de verslaggeving over de oorlog verre van betrouwbaar is.

Dinsdag zond de Russische televisie nieuwe beelden uit van Viktor Sokolov die een bijeenkomst van militaire leiders bijwoonde, de dag nadat Oekraïne had aangekondigd dat hij vermoedelijk was overleden. “Op video’s en foto’s die zijn vrijgegeven door het Russische ministerie van Defensie en dinsdag op de staatstelevisie zijn te zien, is Sokolov te zien terwijl hij deelneemt aan een videoconferentie met minister van Defensie Sergej Sjojgoe en andere topadmiraals en legerleiders”, schrijft Al Jazeera.

Opnieuw werd duidelijk dat in de oorlogsverslaggeving wensdromen en realiteit door elkaar vloeien. Van een betrouwbare verslaggeving is dus geen sprake.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *