Hoge olieprijzen vreten aan de winstmarges van de mijnbouwbedrijven

De piek in de olieprijzen voorspelt niet veel goeds voor de goudmijnsector, aldus Joe Mazumdar van Exploration Insights.

Mazumdar sprak medio september met Kitco op de Precious Metals Summit 2023 in Beaver Creek, Colorado. Mazumdar is redacteur en analist van Exploration Insights. Brent Cook, oprichter van Exploration Insights, nam ook deel aan het interview.

Mazumdar merkte op dat de olieprijzen zijn gestegen als gevolg van beleidsmaatregelen getroffen door Rusland en China. Productieverlagingen door de OPEC+ tot en met het einde van het jaar duwden de olieprijs omhoog. Dinsdag steeg de prijs van ruwe olie in de West Texas Intermediate (WTI) naar het hoogste punt in bijna een jaar, waarbij de weerstand werd getest boven $ 93,50 per vat. De olieprijzen zijn met ruim 37% gestegen ten opzichte van het dieptepunt van medio juli.

Door de hoge energieprijzen zullen de marges van goudzoekers onder druk komen te staan.

“Het maakt het voor hen moeilijker om een behoorlijke cashflow te laten zien voor de tweede helft van dit jaar”, aldus Mazumdar. “Olie is een belangrijke grondstof voor elke mijnbouwonderneming.”

De jonge goudzoekers zijn over het algemeen uit de gratie geraakt, merkte Cook op. Zelfs goed nieuws kan slecht nieuws worden voor een jonge mijnwerker.

“Nieuwsberichten hebben minimale positieve effecten, of helemaal geen”, aldus Cook. “Het is vaker wel dan niet negatief omdat mensen in de sector gewoon op zoek zijn naar een uitweg. Het is momenteel zo’n illiquide markt”, zei Cook, erop wijzend dat beleggers op goed nieuws aandelen van junior mijnbouwbedrijven kunnen verkopen om hun positie te verlaten. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *