Rusland laat niet na om Europa op stang te jaren wat de energievoorziening betreft

Rusland heeft een verbod voor onbepaalde tijd ingesteld op de export van diesel en benzine naar de meeste landen, een maatregel die het risico met zich meebrengt dat de Europese brandstofvoorziening in de aanloop naar de winter wordt verstoord en de mondiale tekorten dreigt te verergeren.

In een door premier Michail Mishustin ondertekend regeringsdecreet zei het Kremlin vorige week donderdag dat het “tijdelijke” beperkingen op de dieselexport zou invoeren om de brandstofprijzen op de binnenlandse markt te stabiliseren.

Het verbod, dat onmiddellijk van kracht werd en geldt voor alle landen behalve vier voormalige Sovjetstaten, kent geen einddatum. De landen die zijn vrijgesteld van het verbod zijn Wit-Rusland, Kazachstan, Armenië en Kirgizië, die allemaal lid zijn van de door Moskou geleide Euraziatische Economische Unie.

Rusland is een van de grootste dieselleveranciers ter wereld en een belangrijke exporteur van ruwe olie. Marktdeelnemers maken zich zorgen over de potentiële impact van het Russische verbod, vooral in een tijd waarin de mondiale dieselvoorraden al op een laag niveau staan. De olieprijzen stegen donderdag op het nieuws met maar liefst $ 1 per vat, voordat ze nadien weer wat corrigeerden.

Energieanalisten zeiden dat de vage taal die in de Russische aankondiging werd gebruikt het moeilijk maakte om precies in te schatten hoe lang het verbod van kracht zou blijven en waarschuwden dat Moskou opnieuw zou kunnen proberen de brandstofvoorraden als wapen in te zetten in de aanloop naar een nieuw winterseizoen.

Een woordvoerder van het Kremlin zei vrijdag dat het verbod op de export van brandstoffen zo lang zou duren als nodig is om de marktstabiliteit te garanderen, meldde Reuters..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *