Kansen worden steeds groter dat goudprijs volgend jaar nieuwe recordniveaus zal bereiken

De goudprijs is deze week zwak begonnen en die trend zet zich halverwege de week door.

“Een enigszins agressieve Fed en mondiale centrale banken onderdrukken momenteel goud”, hoewel enkele signalen die wijzen op economische stress de goudmarkt ook ondersteunen, zegt Everett Millman, hoofdmarktanalist bij Gainesville Coins.

Millman verwacht dat de prijzen de rest van dit kwartaal én volgend kwartaal tussen de $1.910 en $1.950 zullen blijven schommelen.

Fed-functionarissen waarschuwden vrijdag voor verdere renteverhogingen, zelfs nadat ze vorige week hadden gestemd om de benchmarkrente stabiel te houden. Drie beleidsmakers zeiden dat ze nog steeds onzeker zijn over de vraag of de inflatiestrijd voorbij is.

Bullion presteert doorgaans minder goed wanneer hogere rentetarieven de rente op concurrerende veilige havens zoals Amerikaanse obligaties verhogen.

De dollarindex steeg met 0,4%, terwijl de rente op 10-jaars staatsobligaties een piek in 16 jaar bereikte.

“Mijn basisvoorspelling is dat goud in 2024 een nieuw record ooit zal bereiken, als we op zijn minst een milde recessie in de wereldeconomie zien. Als we een recessie krijgen, zal de Fed gedwongen zijn de rente eerder te verlagen”, voegde Millman eraan toe.

De focus van de markt verschuift nu naar de prijsindex voor de persoonlijke consumptieve bestedingen (PCE), de favoriete inflatiemeter van de Fed, die op 29 september zal worden gepubliceerd.

In navolging van het beleggerssentiment daalden de posities in de SPDR Gold Trust, ’s werelds grootste door goud gedekte ETF, naar het laagste niveau sinds januari 2020.

Een lagere import van palladium uit China als gevolg van de waarschijnlijke voorraadafbouw zou een factor kunnen zijn die op de prijzen drukt, naast de aanhoudende vervanging van palladium door platina in autokatalysatoren, schreef UBS in een notitie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *