Amerikaanse beurzen dreigen te verzwakken (en dat is een evolutie die in het voordeel van het goud speelt)

Amerikaanse small-cap- en industriële aandelen zijn in een dalende trend beland en dat zijn typisch signalen die wijzen op een recessie. Maar in een jaar waarin aandelen de verwachtingen al hebben overtroffen, doen sommige beleggers deze neerwaartse bewegingen vooralsnog af als weinig meer dan wat ruis op de achtergrond.

De S&P 500 Industrials-index piekte op 1 augustus en is sindsdien met ongeveer 8% gedaald, een correctie die gebeurde nadat verschillende grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hun winstverwachtingen voor het derde kwartaal hadden verlaagd vanwege een plotselinge stijging van de olieprijzen.

De small-cap Russell 2000 Index heeft ruim 11% verloren ten opzichte van het hoogste punt bereikt op 31 juli, ongeveer tweemaal de daling van de S&P 500 Index in dezelfde periode. Steile dalingen van small-cap- en industriële aandelen doen zich doorgaans voor wanneer de economie zich in een recessie bevindt.

Er zijn nog meer tekenen van problemen op de aandelenmarkt. De S&P 500 Index is op weg naar zijn eerste kwartaalverlies in een jaar, heeft net zijn slechtste week achter de rug sinds 10 maart, toen Silicon Valley Bank instortte, en is met 2,8% gedaald sinds woensdag, de dag van de beleidsaankondiging van de Federal Reserve.

Als reactie hierop halen beleggers wereldwijd in het snelste tempo sinds december geld uit aandelenfondsen, zeggen strategen van Bank of America Corp.

Dat gezegd hebbende, er is toch hoop voor beleggers in aandelen. Het resultatenseizoen komt eraan, wat volgens een model van Bloomberg Intelligence nu belangrijk kan zijn voor de evolutie van aandelenkoersen. Volgens gegevens van Bloomberg Intelligence zullen bedrijven naar verwachting in het derde kwartaal een winstdaling van slechts 1,1% boeken. Bovendien zei de Federal Reserve vorige week nog dat zij een sterkere economische groei voorspelt dan slechts een paar maanden geleden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *